Region Jnkpings ln Amningsstrategi
plus.rjl.se/amningsstrategi

Avslappnad amning - Biological Nurturing

Barnmorskan och filosofie doktorn Suzanne Colson har skrivit en avhandling som behandlar mödrar och barns instinkter beträffande amning. Hennes forskningsresultat har visat på att samtliga amningsreflexer, både hos spädbarn och mödrar, stimuleras optimalt när mödrarna ligger eller halvsitter bekvämt tillbakalutade, med stöd för hela övre delen av kroppen. Denna kunskap kan även kombineras med hud-mot-hud.

Det verkar som om barn är biologiskt designade att dia liggandes på magen. Då får de jobba mot gravitationen, vilket gör att deras amningsreflexer blir funktionella.

Även mödrarna blir mer avslappnade, vilket stimulerar oxytocinfrisläppning och därmed även utdrivningsreflexen. Biological Nurturing erbjuder 360 stycken teoretiskt möjliga amningspositioner (runt om ett bröst).

Eftersom modern inte behöver ägna lika mycket energi åt att hålla barnet på plats, när hon har med hjälp med detta av tyngdlagen, så ökar hennes möjligheter att interagera med sitt barn, vilket ger en positiv feed-back till barnet. Barnet blir därmed stärkt i att dia, vilket ger positiv feed-back till modern och så vidare.

Många olika typer av amningsproblem kan lösas genom att introducera Avslappnad amning till mödrar. På det sättet blir det en omstart av amningsintroduktionen utifrån barnets förmåga.

Uppdaterad: 2017-04-04
Jennie Blom, Barnhälsovården Jkp län, Medicinsk vård