Region Jnkpings ln Passion för livet
plus.rjl.se/passionforlivet

Recept från 24 januari 06

Gurksoppa 15 personer
3 gurkor
3 liter vatten
6 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
6 msk vetemjöl
2-3 tsk körvel
salt, peppar
3 äggulor
2-3 dl matlagningsgrädde
persilja

Skär 2 av gurkorna i mindre bitar. Koka upp hälften av vattnet och koka gurkan mjuk 5-10 min. Finfördela i matberedare eller mixer. Häll tillbaka den passerade gurkan i kastrullen och tillsätt resten av vattnet. Smula i buljong och koka upp på nytt. Rör ut mjölet i lite vatten, häll redningen i soppan och koka ca 5 minuter. Skär resten av gurkan i lövtunna skivor. Rör ihop äggula och gärde, häl det i soppan under vispning. Soppan får sedan inte koka, då blir den gryning.
Lägg gurkskivorna i soppan, klipp över persilja.

Fylld fläskfilé 10 personer
1,5 kg fläskfilé
1 burk soltorkade tomater
1 paket 200 g fetaost
Färsk basilika
1 tsk salt
svartpeppar
margarin till stekning
Tandpetare

Putsa filén från hinnor. Skär ett snitt längs med fileerna. Dela tomaterna i mindre bitar. Fyll fileerna med fetaosten, tomaterna och hela basilikablad. Fäst ihop skåran med tandpetare. Bryn fileerna runt om i stekpanna i margarinet. Salta och peppra. Stek färdigt fileerna i ugnen i ca 20 minuter, 200°. Låt vila i 5 minuter. Skär upp i skivor.

Ungsbakade potatis och rotsaker 10 personer
2 kg potatis
6 morötter
3 palsternackor
1 kålrot
2 lökar
2-3 paprikor
1 purjolök
2-3 msk olivolja eller flytande margarin
1 tsk salt
peppar
2-3 tsk stött rosmarin eller timjan
vitlök efter smak

Sätt på ugnen på 225°. Tvätta potatisen, skala lök och rotsaker samt rensa paprika och purjolök. Dela potatis, morötter, kålrot och palsternacka i mindre bitar (3x3 cm).
Lägg i en eller flera smorda långpannor. Ringla över olja eller margarin, salta, peppra och pressa ut vitlöksklyftorna. Stek i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Dela under tiden lök, paprika och purjolök i bitar. Drag ut plåten och lägg dessa. Blanda. Stek ytterligare 10-15 minuter.

Tomatsås 10 personer
2 finhackade lökar
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk olja eller flytande margarin
2 krossade eller passerade tomater (burk á 400-500 g)
1 dl chilisås
5 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
½ tsk salt
1 kryddmått svartpeppar

Fräs den hackade löken och vitlöken i kastrull, tills löken är genomskinlig. Tillsätt tomatpuré, krossade tomat, chilisås och övriga ingredienter. Koka upp och låt småputtra 10-15 minuter.

Youghurtglass a la minute 4 portioner
200 g lättsockrade frysta bär efter önskemål
2 dl mild youghurt

Kör de frysta bären i en matberedare tills de smulats sönder. Häll i youghurt och blanda - inte mer. Servera direkt eller lägg i frysen en stund.

Morotskaka
12 bitar
Ugn: 175°

5 dl finrivna morötter
2 ägg
1 dl socker
3/4 dl flytande margarin
2 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kanel

Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned alla ingredienser. Fördela smeten jämt i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt svalna något innan den stjälps upp.

 


 

 

Ansvarig för menyn

Dietist Gunilla Westberg

Uppdaterad: 2015-11-18
Rose-Marie Vahlund, Vårdtjänster