Region Jnkpings ln Hemslöjd
plus.rjl.se/hemslojd

Foto N Flink
Homo Hortus - Konst för den trädgårdsodlande människan

- en levande skulpturpark

Platsen för Homo Hortus var förr en äng där patienter och personal plockade blommor, men idag är här en levande skulpturpark! Allt började med en hyllning till Carl von Linné 2007, som sedan har växt vidare.

Konstnärerna som bidragit med verk är följande:
Symbol för Homo Hortus - konst för den trädgårdsälskande människan. Illustration: Johanna Eriksson


Utställningen finns alltid tillgänglig. Den förändras med tiden, med årstidernas växlingar. Hur det blir vet vi aldrig men vi ser hur väder och vind förändrar och bryter ner det vi en gång byggt och hur växtkraften påverkar. Eftersom naturen är medskapare i utställningen har två verk försvunnit med tiden.

Här följer några tankar som konstnärerna fick av oss att fundera över när vi satte igång det hela:

Vi påverkas av det gröna. Vi påverkas av trädgårdarnas inneboende krafter. Det öppna rummet med himlen som tak. Vi påverkas av konst.

Man kan fråga sig. Människans arbete med trädgårdar. Är det ett ständigt sökande efter paradiset? Att hitta Lustgården? Återvända till Eden? Att skapa sitt eget?

Paradiset är en plats vi inte kan säga hur den skulle se ut men vi föreställer oss, drömmer om och söker närma oss hur det skulle kännas att vara där. På så vis är paradiset inte en plats utan ett tillstånd. På samma vis bygger vi kanske våra gröna rum. Anlägger våra rabatter, klipper och ansar, gräver och gödslar. Vattnar. Skapar en plats när man söker ett tillstånd. 

logo slingan

Homo Hortus ingår i natur- och kulturstigen Slingan.
www.rjl.se/slingan

Utställningen arrangeras av: Kultur och utveckling, Region Jönköpings län.

 

Hitta till Hemslöjdens Hus B9

Kör Regementsgatan (gatan mellan sjukhusområdet och A6), sväng in på sjukhusområdet i rondellen med den stora golfbollen, kör rakt fram en kort sträcka och parkera p-platsen direkt till höger. Strax intill finns den levande trädgården.

Living furniture

Living furniture är en utställning skapad 2007, som fortfarande finns att beskåda i samma park som Homo Hortus utställningen.

Living furniture

Informationsfolder

Här kan du ladda ner en informationsfolder av Homo Hortus
Informationsfolder Homo Hortus (pdf, öppnas i nytt fönster)

Uppdaterad: 2016-06-23
Eva Landén, Hemslöjd