Region Jnkpings ln Fakta - allmänt kliniskt kunskapsstöd
plus.rjl.se/fakta

Kostråd för att förebygga förstoppning hos barn

Kostråden bygger på beprövad erfarenhet. Vetenskapliga studier saknas om matens inverkan på trög mage hos barn. Om trög mage övergår till FÖRSTOPPNING ska man kontakta vårdcentral eller barnmottagning för råd. Förstoppning betyder att barnet bajsar mindre än två gånger/vecka, att avföringen är hård och svår att få ut och att det gör ont när barnet bajsar.

  • Allsidig kost
  • Regelbunden måltidsordning
  • Fibrer
  • Vätska

Regelbundna måltidsvanor
Regelbundna mattider och en lugn miljö runt måltider är viktig för att magen ska må bra.

Vätska
Målet är att komma upp i rekommenderad vätskemängd:
Barn under 1 år: 150 ml/kg
1-4 år: 80-100 ml/kg 11-20 kg: 100 ml/kg Över 20 kg: 1500 -2000 ml/dag
Vid ökat fiberintag ökar också vätskebehovet. Vatten mellan måltider

Fibrer
Tips på hur fiberhalten i maten kan ökas:
 

Minska eller byt: till:
Välling Fullkorns- eller havrevälling
Pasta Fullkornspasta
Vitt ris Fullkornsris, råris
Vitt mjöl Byt en del av vetemjölet mot grahamsmjöl, havre- eller vetekli
Manna-/risgrynsgröt Havre-, råg- eller grahamsgröt
Cornflakes/puffat ris Flingblandning eller müsli
Vitt bröd Fullkornsbröd/knäckebröd
Juice/saft Frukt och bär

Mat som håller magen igång:

  • Grovt bröd, gryn, vetekli, hela linfrön, grönsaker och rotfrukter
  • Katrinplommonpuré, päronpuré
  • Färsk, mogen frukt
  • Messmör, mesost
  • Filmjölk och yoghurt

Det lilla barnet
Om barnet ammas – fortsätt amma som vanligt.
Från 3-4 mån ålder
Messmör 1-2 tsk / 200 ml modersmjölksersättning eller välling.

Päron – eller katrinplommonpuré, 1-2 tsk 2-3 ggr/dag. BabySemp Bifidus (från 4 veckor-3 år, börja med att byta ut ett mål/dag)

Mat som kan vara stoppande:

  • Mjölmat på vetemjöl, ex. vitt bröd, pannkaka, pasta
  • Mjölk och mjölkmat i stor mängd (begränsa mängden mjölk till max ½ l/dag)
  • Ris, rismjöl, puffat ris
  • Ägg och äggrätter, omelett, äggröra
  • Banan, blåbär, svarta vinbär Te, choklad

 Praktiska tips:

  • Servera frukt och grönsaker, rotfrukter, baljväxter till måltider. Man kan servera råa i bit eller finrivna, kokta, konserverade eller djupfrysta.
  • Gör en dressing av pressad citron eller apelsin och häll över sallader eller gör en oljedressing.
  • Blanda grönsaker och rotfrukter, baljväxter i t ex. grytor, köttfärssås och soppor.
  • Servera vatten mellan måltiderna.
  • Fil och yoghurt är bättre än mjölk. Överdosera inte mängden vällingpulver.
  • Om barnet har svårt att dricka, tänk på att frukt, bär och grönsaker innehåller vätska.

Probiotika (aktiv bakteriekultur)

  • Magdroppar (Semper, kan ges från födseln)
  • Gröt och välling med aktiv bakteriekultur (se rek. ålder på paketet)
  • Filmjölk och yoghurt
  • Proviva fruktdryck

Mer information

Detta är en fördjupning till Förstoppning hos barn

Uppdaterad: 2015-01-07
Johanna Rosander, Folkhälsa och sjukvård, Verksamhetsnära funktion