Region Jnkpings ln Klinisk fysiologi, laboratoriemedicin och röntgen
plus.rjl.se/medicinskdiagnostik

Utförande cystometri (urodynamik)

Patienten tömmer först blåsan genom att kissa i en behållare som mäter urinflödet.

En kateter förs in i urinblåsan via urinröret. Genom katetern har man möjlighet att mäta trycket inne i blåsan. En kateter förs sedan in även i ändtarmen för att mäta buktrycket (detrusortryck är då lika med blåstryck minus buktryck). Muskelaktiviteten i urethrasfintern/bäckenbotten mäts med hjälp av ytelektroder som fästes vid anus alternativt i slidan.

Blåsan fylls med vätska tills patienten känner sig kissnödig. Patienten får sedan, med katetrarna på plats, kissa i en behållare som mäter flödet. Vi har då möjlighet att mäta hur vattenkastningen och urethrasfinktern fungerar samt med vilket tryck blåsan jobbar. Mängden kvarvarande urin i blåsan mäter vi genom att tömma blåsan genom katetern.

Fyllnaden av blåsan kan sedan upprepas med olika hastigheter samt ibland med olika vätskor för att undersöka hur blåsan reagerar i olika situationer.

Vid behov av att kunna mäta urethrasfinkterns längd och tryck (t.ex. vid misstänkt ansträngningsinkontinens) mäts trycket både i blåsan samt i urethrasfintern samtidigt. För att provocera fram eventuellt läckage får patienten hosta under pågående tryckregistrering.

Ansvarig

Lene Rosendahl,
överläkare

010 -24 234 28

Mer om cystrometri

Mer information...

Undersökningar njurar/urinvägar

Uppdaterad: 2017-08-02
Maria Tiitus, Klinisk fysiologi, Psykiatri rehab o diagnostik