Region Jnkpings ln Fakta - allmänt kliniskt kunskapsstöd
plus.rjl.se/fakta

Nutritionsbehandling

Alla patienter ska erbjudas kontakt med dietist efter transplantation. Nästan alla patienter går upp i vikt vid användning av hög dos av kortikosteroider på grund av ökad aptit. En väl balanserad kost är därför extra viktig. Vid höga kaliumvärden bör kaliumintag begränsas.

Extra noggrann livsmedelshygien och att välja restauranger med omsorg vid utlandsvistelse. Livsmedel som bör undvikas: livsmedel gjorda av pastöriserad mjölk, förpackade i modifierad atmosfär, samt livsmedel med kort datum som är vakuumförpackade bör uteslutas. Patienten rekommenderas vätska ca 2 liter vätska per dag. Detta är bra för njuren och hjälper kroppen att göra sig av med avfallsprodukter. Begränsa saltintaget då kortikosteroiderna gör att salt lätt ansamlas i kroppen. Proteinbehovet kan vara högre de första månaderna efter transplantation och sedan gäller rekommendationer om 0,8 gram protein/kg/dag enligt NNR

.

Mer information

Detta är en fördjupning till Njurtransplanterade, information och råd

Uppdaterad: 2017-03-20
Johanna Rosander, Folkhälsa och sjukvård, Verksamhetsnära funktion