Region Jnkpings ln Äldre och kultur
plus.rjl.se/aldreochkultur


Animation med äldre 2012/2013

2014-01-31

Projektet "Animation med äldre" 2012-2013 avslutas 31 januari 2014. Arbetet kommer att utvärderas och sammanfattas under de kommande två månaderna och en slutrapport lämnas in till Kulturrådet 31 mars 2014.

En samlings-DVD med samtliga filmer gjorda av, med och om äldre under projekttiden är nu i slutfasen av produktionen och den beräknas vara klar för spridning och distribution inom kort. Under tiden hälsar vi dig välkommen att ta en titt på filmerna som du hittar under rubrikerna i vänsterspalten på denna sida.

Samtidigt som det ena projektet formellt avslutas startar en ny projektperiod med medel från Kulturrådet: Regional utveckling av animation- och filmskapande för och med äldre. Projektet kommer att pågå 02-2014 till 12-2015. Läs mer om det nya projektet under "Animation med äldre 2014/2015".

 

2013-12-11

Det sista filmprojektet under Animation med äldre 2012-2013 har nu haft premiär. 5 seniorer från trygghetsboendet Bryggarens aktivering visade upp sina kortfilmer gjorda tillsammans med och redigerade av filmaren Reza Nikoo, med stor hjälp och ett brinnande engagemang från aktiveringspersonalen Elisabeth Isaksson och Kerstin Bodefält. Röda mattan var utrullad och ca 100 gäster var på plats i Kulturhuset i Sävsjö. Filmerna kommer inom kort att kunna ses här på projektets hemsida.

premiar i Savsjo
Galapremiär i Sävsjö: (vänster till höger) Stanislaw Przybylski, Ulla Karlsson, Lisa Hägg, Margit och Stig Eriksson, Solveig Karlsson och Reza Nikoo.

2013-11-29

Projektkoordinator Stanislaw Przybylski medverkade 28/11-2013 på den nordiska konferensen Kultur för äldre - värt att leva för! som arrangerats av Kulturrådet - detta projekts finansiär. Stanislaws presentation av Animation med äldre var utvald som en av tre goda exempel på projekt som finansierats av kulturrådet i hela Sverige.

Läs mer om konferensen samt lyssna till Stanislaw Przybylskis föredrag på hemsidan Värt att leva för - kultur för äldre (nytt fönster).

 

2013-11-11

Filmen "En dag i Jönköping" visades 2 gånger i Norge på Fredrikstad Animation Festival 2013 till publikens jubel och vilda skratt. Tyvärr fick seniorerna inget pris men däremot många positiva kommentarer om filmen professionella framtoning och en härlig humor som förstärks av de komiska ansiktsuttrycken och karaktärernas dialog.

katalogenfaf
Ur festivalkatalogen Fredrikstad Animation Festival 2013 - om En dag i Jönköping

2013-10-20

Filmen "En dag i Jönköping" vann juryns specialpris för Bästa manus och filmen "Kärlek på Gummis" vann juryns specialpris för Bästa animation på filmfestivalen Tell Us 2013. Grattis till seniorerna!

seniorer vinner pris på tellus 2013
Seniorer från Jönköping, Huskvarna och Gislaved med sina diplom

2013-10-16

Ännu en glad nyhet: filmerna "En dag i Jönköping" och "Kärlek på Gummis" är nominerade till filmfestivalen TellUs i Jönköping som äger rum lördagen 19 oktober 2013 på Tändsticksområdet i Jönköping. Kategorin i vilken båda filmerna tävlar är "över 27 år". Filmfestivalen har som huvudmålgrupp unga filmare. Några av de filmskapande seniorerna kommer att närvara på festivalen. Läs mer om filmfestivalen "Tell Us (your story!)" (nytt fönster)

2013-09-27

En fantastisk nyhet: filmen "En dag i Jönköping", skapad av och med seniorer på Träffpunkter Torpa och Hörnan (Jönköping och Huskvarna) har blivit utvald att visas samt delta i en nordisk tävling på den internationella animationsfestivalen i Fredrikstad i Norge 7-10 november 2013!

Därmed är det första gången nånsin som en animerad film skapad av äldre tävla i en internationell animationsfestival. Stort grattis till filmskaparna och alla som har varit involverade i projektet!

Läs mer om själva festivalen på Fredrikstads Animationsfestivals hemsida (nytt fönster).

 

2013-08-22

Affisch Gummis

En ny animerad film av och med äldre är klar! Filmen "Kärlek på Gummis" är en dockfilm filmad i 3D-teknik - alltså fick äldre i Gislaved möjligheten att göra film i den modernaste tekniken. Filmen är dryga 10 minuter lång och det tog seniorerna på träffpunkt Gislow 1,5 år att färdigställa den. "Det roligaste var när vi gjorde dockorna" har flera av deltagarna sagt.

Filmen har premiär den 13 september 2013 kl 17 på Folkan Bio i Gislaved, visningen är öppen för allmänheten och det är fri entré.

Ladda hem filmaffischen (pdf, nytt fönster)

2013-06-11

Galapremiären för filmen "En dag i Jönköping" var en stor succé. Här kommer några utvalda bilder.

bussen ankommer
Seniorerna anlände till kulturhuset Spira i en vetaranbuss som är en viktig ingrediens i den animerade filmen "En dag i Jönköping"

Monica och Sewe
Monica Tuvendal och Sewe Lundgren var först ut på röda mattan för att välkomnas av rungande applåder från den samlade publiken.

Lis och Lars-Inge
Lis Deichmann och Lars-Inge Svensson strålande glada och finklädda dagen till ära.

Eivor och Maria
Äldreminister Maria Larsson (KD) tog emot filmskaparna på röda mattan.

salong spira
Runt 300 gästade premiären, bl.a. seniorernas anhöriga, vänner, äldre från olika träffpunkter och boenden samt allmänheten i alla åldrar.

kvartersgaenget
Kvartersgänget, f.d. Spelmanspojkarna stod för live-underhållningen under premiäraftonen.

landshövdingen
Landshövding i Jönköpings län Minoo Akhtarzand höll ett välkomsttal utifrån länsperspektivet.

Maria Larsson
Äldreminister Maria Larsson (KD) höll också ett invigningstal i vilket hon underströk vikten av att vara kreativ även när man blir äldre.

dokumentaeren
Innan den nya animerade filmen visades fick man se delar av dokumentärfilmen om projektet "Animation med äldre". Just här ser vi Gun Carlsson fotograferas från olika vinklar och med olika ansiktsuttryck. Fotografen är Danilo Giannini, animatör, pedagog, filmare.

allihop
Efter visningen fick filmskaparna och handledarna blommor på scenen. Ett utmärkt tillfälle för några korta intervjuer.

Galapremiären avslutades med mingel ute i Spiras foajé och filmstjärnorna åt sedan en gemensam middag för att fira den stora dagen. Efter sommaren blir det en återträff och det finns redan tankar på att göra en tredje film.

Filmen "En Dag i Jönköping" kommer snart att kunna ses on-line.

 

2013-05-08

 

Storpremiär för "En dag i Jönköping"!

EnDagIJkpbussen

Den 1 juni 2013 premiärvisar två grupper äldre: från Huskvarna OCH från Jönköping sin gemensamma animerade film "En dag i Jönköping". Filmen är en "uppföljare" till kortfilmen "En dag i Huskvarna" från 2011. Den första filmen anspelar på den gamla rivaliteten mellan Huskvarna och Jönköping - från just Huskvarnas perspektiv.

"Lars, en ledsen och uppgiven man, hittas snyftande på en bänk i Huskvarna. Han blir snabbt omhändertagen och tröstad av de trevliga och käcka Huskvarnaborna. Till allas stora fasa visar det sig att mannen kommer från Jönköping… Men som tur är är han trevlig i alla fall!" Så slutar filmen nr 1.

I del 2 är det precis som titeln antyder Huskvarnas tur att besöka Jönköping. Men det finns ett problem. Den mångåriga rivaliteten städerna emellan har dragit en osynlig men effektiv gräns som Huskvarnabornas fordon helt sonika vägrar köra över. Vad gör man då? Javisst - man vänder sig till "Lars, den trevlige mannen från Jönköping" som vårt lilla Huskvarnagäng lärde känna i den första filmen. Han har nog en lösning. Och tänk så bra för honom och hans "Jönköpingsgäng" att få besök just när de är i behov av nya danspartners när de ska till Fröjden på Höjden!

Kommer Huskvarnagänget in i storstaden Jönköping? Blir det inte slagsmål och bråk när två rivalstäder möts? Eller kan seniorerna på något sätt en gång för alla gräva ner stridsyxan och få den osynliga gränsen att försvinna? Kom till Spira lördagen 1 juni 2013 och se själv!

 

2013-04-22

Nu har även galapremiären i Tranås ägt rum. Det blev en stor succé både bland seniorerna och deras anhöriga.

Seniorer i Tranås på röda mattan

Seniorer i Tranås på röda mattan 2, Barbro Hallen, Barbro Bjällquist, Sigrid Andersson
Seniorer i Tranås på röda mattan, fredagen 19 april 2013:
Barbro "Babsan" Hallen, Barbro Bjällquist, Sigrid Andersson

2013-04-15

Premiären i Vetlanda har nu varit och seniorerna med sina filmer gjorde stor succé! Läs om det härliga evenemanget på Vetlanda kommuns hemsida (nytt fönster).

Seniorer i Vetlanda går på röda mattan
Seniorer i Vetlanda på röda mattan 12 april 2013

2013-04-08

För första gången - vi tjuvkikar på några stillbilder ur den nya animerade filmen "En Dag i Jönköping", uppföljaren till "En Dag i Huskvarna" från 2011. Filmen har premiär 1 juni 2013 på kulturjuset Spira i Jönköping.

still En Dag i Huskvarna 1

still En Dag i Jönköping 2

still En Dag i Jönköping 3

Still En Dag i Jönköping 4

Still En Dag i Jönköping 5

2013-03-21

Det är full fart i samtliga animationsprojekt i länet.

I Gislaved har seniorernas animerade dockfilm börjat animeras med hjälp av duktiga filmintresserade ungdomar Emma Bernicke och Alex Petersson. Som vi tidigare nämnt görs filmen i 3D teknik, vilket gör den till den första 3D filmen nånsin skapad av äldre!

Tranås och Vetlanda har snart premiär. Vetlandas seniorer ska gå på röda mattan 12 april 2013 och i Tranås är det dags för galapremiär den 19 april 2013. Mer info om premiärerna kommer snart!

Jönköping och Huskvarna animerar snart de sista sekvenserna och då är det dags för redigering. Deras premiär går av stapeln 1 juni 2013 i Jönköping, på Kulturhuset Spira.

Vi planerar även för en ny verksamhet i Gislaved som ska bjuda in pensionärer med utländsk bakgrund till skapande av animerad film. Mer info om detta kommer snart.

2013-01-16

Ett reportage från projektet Animation med äldre i Gislaved i P4 Jönköping.

Klicka här för att komma till Sveriges Radios hemsida med reportaget (nytt fönster)

Ann Johansson, koordinator för projektet "Med gemensam kraft...", talar om aktivitetens betydelse för äldre (sändning 16.00-16.30 onsdag 9 jan 15.14 in på programmet).

Klicka här för att komma till SR:s hemsida (nytt fönster)

2012-10-17

Tidningen Äldreomsorg har tilldelat Stanislaw Przybylski, koordinator för projektet Animation med äldre, 2012 års värdegrundspris för hans arbete med animation och äldre.

I motiveringen stod det bl.a.: värdegrundspristagaren arbetar med ett osvikligt engagemang för att åstadkomma förnyelse och förändring av äldres vardag. Filmskapandet (...) leder till ökad självkänsla, välbefinnande och meningsfullhet.

Maria Larsson, äldreminister, och Stanislaw Przybylski
Äldreminister Maria Larsson delade ut Värdegrundspriset till Stanislaw Przybylski på Äldreomsorgsdagarna i Stockholm.

2012-10-01

 • Nu är alla de tänkta verksamheterna i gång med filmskapande arbete.

  I slutet av augusti 2012 startade senioboendet Mogärde i Vetlanda och dagverksamheten Stig in i Tranås. Dessa två kommer att jobba med bildberättelser, som är en något enklare variant av kortfilm. En bildberättelse utgår ifrån en enda persons historia. Det kan vara något man har varit med om, eller något annat man gärna vill berätta - i filmform. Själva filmen består av den egna rösten och bildspel, panoreringar, förstoringar, kameraåkningar. Man kan lägga på musik, ljudeffekter. En bildberättelse är vanligtvis ca 2-3 minuter lång

  Se exempel på bildberättelser gjorda inom det tidigare projektet "Animera = göra livlig" (nytt fönster).
   
 • Reza Nikoo började sin praktik i projektet 20 augusti 2012 och den ska pågå fram till 19 oktober 2012. Reza är en högutbildad manusförfattare och dokumentärfilmare. Hans huvuduppgift är att arbeta med seniorerna i Tranås och i Vetlanda.
 • 13 september 2012 deltog projektet i en konferens på Vitsippans äldreboende i Gislaved. Seniorerna som jobbar med animerad film på träffpunkten Gislow var där och hade en animationsworkshop. De visade för de över 100 nyfikna besökarna hur man gör en animationsdocka av aluminiumtråd, frigolitkulor och tyg.

  Ingeborg visar hur man gör dockaInspirationsdagen i Gislaved: Ingeborg Olsson visar för Carina Pettersson, verksamhetschef för seniorcentralen i Tranås (där ett filmprojekt också pågår), hur man gör en animationsdocka.

2012-07-24

Projektet har nu pågått sedan januari 2012. Jönköping och Gislaved satte igång med filmskapandet redan i mars-april 2012 och Vetlanda och Tranås börjar först augusti-september 2012.

De filmskapande seniorerna i Jönköping/Huskvarna har redan ett färdigt manus till sin film. Den ska bli en fortsättning på en film tidigare gjord av seniorerna i Huskvarna.

Filmen görs i s.k. cut-out teknik. Redan i juni började seniorerna med framställandet av klippdockor och deras kläder. Efter sommaren blir det fortsatt arbete med karaktärerna och senare i höst börjar animationsprocessen.

Ronny Nilsson, Huskvarna, arbetar med klippdockor till filmenRonny Nilsson, Huskvarna, arbetar med klippdockor till filmen

Gislavedseniorerna var också färdiga med sitt manus i juni. Tack vare handledaren Jonathan Meza Howes och hans samarbete med Värnamo Lokal TV föreningen / Finnveden TV kan den här gruppen äldre få skapa en animerad kortfilm i 3-D teknik. Tack vare samarbetet med Lokal TV-föreningen kommer filmen att kunna färdigställas i deras lokaler och med deras utrustning.

Jonathan, den nya handledaren i Gislaved, tillsammans med Ingeborg Olsson, på studiebesök på industrimuseet i Gislaved.
Jonathan, den nya handledaren i Gislaved, tillsammans med Ingeborg Olsson, på studiebesök på industrimuseet i Gislaved.

Läs hela den aktuella lägesrapporten (pdf, nytt fönster)

 

2012-06-20

Här kommer en video som visar seniorerna på Torpa jobba med animationsdockor under handledning av animatören Annika Giannini.

 

Seniorer gör animationsdockor på Torpa from Stanislaw Przybylski on Vimeo.

 

2012-05-30

Två nya handledare har anlitats i projektet. Den ena heter Annika Giannini och är animatör (som bl.a. animerat Spöket Laban). Hon hjälper till att handleda seniorerna i Jönköping och Huskvarna. Den andra heter Jonathan Meza Howes och är filmare/fotograf verksam vid Värnamo Lokal TV och Finnveden TV. Hans uppdrag är att handleda seniorerna på träffpunkten Gislow i Gislaved.

 

2012-04-13

Nu är det klart vilka verksamheter som kommer att delta i projektet Animation med äldre i Jönköpings län. Dessa är:

 • Seniorboendet Torpa, Jönköping
 • Träffpunkt Hörnan, Huskvarna
 • Träffpunkt Gislow, Gislaved
 • Dagverksamheten Stig in, Tranås
 • Servicehuset Mogärde, Vetlanda

Några av verksamheterna har redan påbörjat arbetet med filmerna, några sätter igång i höst. Snart återkommer vi med mer detaljerad information om vad de äldre på varje ställe ska göra.

 

2012-03-01

Nu har en grupp seniorer på träffpunkten Torpa i Jönköping anmält sig till animationsprojektet. Den första planeringsträffen ägde rum 1 mars och även filmskaparna från Huskvarna närvarade. Alla var mycket förväntansfulla och intresserade.

"Du förstår, när vi började med den första filmen kunde vi ingenting, förklarade Monica Tuvendal, men sen lärde vi oss snabbt och det är inte så svårt som man tror". Hon berättade även för de nya deltagarna hur man arbetar fram ett filmmanus och hur man gör ett bildmanus. "Ingmar Bergman gjorde bildmanus till sina filmer", poängterade hon, vilket fick de andra att sträcka på sig lite extra.

Seniorer planerar sitt filmprojekt
Seniorer på träffpunkten Torpa i Jönköping planerar sitt filmprojekt.

En av de nya deltagarna, Sara Karlstedt, lovade hjälpa till med de konstnärliga bitarna. "Men jag jobbar bäst på kvällarna och nätterna" erkände hon.

Vad filmen ska handla om är ännu oklart. Det finns dock redan gott om idéer. De flesta verkar vara eniga om att filmen skulle kunna börja där "En Dag i Huskvarna" slutade.

Se filmen "En Dag i Huskvarna"
En dag i Huskvarna (nytt fönster)

Nu ser deltagarna fram emot att börja spåna på filmidéer samt medverka på insprationsdagen på Spira den 29 mars.
Inspirationsdag 29 mars 2012

Kontakt

Stanislaw Przybylski
projektkoordinator
0762 - 37 43 07

Stanislaws blogg (nytt fönster)

Slutrapport

Rapport från projektet "Animation med äldre" 2012-2013 (pdf, nytt fönster)

Uppdaterad: 2015-05-07
Stanislaw Przybylski Linder, Folkhälsa och sjukvård, Verksamhetsnära funktion