Region Jnkpings ln Äldre och kultur
plus.rjl.se/aldreochkultur

Animation med äldre 2014/2015

2015-12-16

Det här är det sista inlägget om projektet "Animation med äldre" 2014/2015. Projektet slutar i december och den sista aktiviteten är en filmutställning på Jönköpings läns museum med de två nyaste animerade filmerna "Mias resa" från Värnamo och "Scener ur vår verklighet" från Huskvarna. Förutom de animerade filmerna visas även rekvisita och dokumentärfilmer "bakom kulisserna" på dessa två produktioner. Utställningen invigs 16 december 2015 och pågår till 17 januari 2016.

Projektet "Animation med äldre" har bidragit till en större spridning av aktiviteten animation och filmskapande med målgruppen äldre i Jönköpings län. Det har inspirerat på många olika nivåer, från omsorgspersonal inom äldreomsorgen till politiker i regionen och kommunerna. Tack vare projektet har fler animationshandledare fått möjligheten att inrikta sig på just de äldre. Samtidigt pågår ett utvecklingsarbete med målet att inom kort lansera en gemensam plattform för kulturaktiviteter för äldre, inklusive animation och filmskapande.

2015-11-19

19 november var det galapremiär för filmen "Mias resa-nutid möter dåtid" som seniorer i Värnamo skapat tillsammans med handledarna Jonathan och Eryan Meza Howes. Filmen är en animerad berättelse med trädockor som handlar om en oväntad tidsresa till Värnamo i början på 1900-talet. Ett tiotal äldre har medverkat i filmproduktionen, både boende på Östrabo i Värnamo, besökare på aktivitetscentralen Valdemarsgatan och medlemmar i anhörigföreningen. Galapremiären med den obligatoriska röda mattan på plats ägde rum på Gummifabriken i Värnamo.

premvarnamo
Filmstjärnorna i Värnamo var rörda till tårar när de fick ta emot applåder från den förväntansfulla publiken.

2015-11-18

Nu var det äntligen dags för galapremiären för filmerna om seniorer på Lillsjögården i Forserum. De 7 filmerna som Reza Nikoo gjort tillsammans med de äldre visades i Centrumkyrkan i Forserum under samlingstiteln: Från Kongo till Kättholmen. Filmerna kan ses under fliken: Filmer om äldre i Forserum. På galapremiären närvarade bl.a. Nässjö kommuns socialchef Mats Petersson.

premiaer i forserum
Galapremiär i Forserum den 18 november 2015 blev lyckad tack vare Lillsjögårdens personals engagemang.

2015-10-22

Andra året i rad har Region Jönköpings län och Jönköpings Läns Museum samt Stadsbiblioteket och Stadsarkivet genomfört en lyckad heldagskonferens och prova-på-dag på länsmuseet. Deltagarna var äldreomsorgspersonal, chefer och politiker från samtliga kommuner i Jönköpings län. Animationsprojektet medverkade med både praktiska prova-på workshops om animation och bildberättande, och en presentation med filmvisning som sammanfattade de senaste två projektårens aktiviteter.

2015-08-20

I Huskvarna jobbar seniorerna för fullt med sin film "Scener ur vår verklighet" som ska vara klar till december. Fredrik Andersson är handledare.

Animation i Huskvarna

2015-05-07

Filmaren Reza Nikoo, som tidigare jobbat med äldre i Vetlanda, Tranås och Sävsjö, är tillbaka i projektet. Han ska under våren och hösten 2015 skapa kortfilmer tillsammans med seniorer på boendet Lillsjögården i Forserum, Nässjö kommun. Reza har redan pratat med och filmat några seniorer som vill vara med. Redan i februari 2015 informerades de boendes anhöriga om projektet. Alla ser fram emot en galapremiär med "röda mattan" som är tänkt att äga rum under senhösten 2015.

 

2015-05-05

Inspirationsdagen i Gnosjö var en succé trots relativt få deltagare. Ett 20-tal seniorer från Gnosjö, Värnamo, Hestra och Huskvarna fick prova på att skapa animation och digitala bildberättelser.

Gnosjö

 

2015-03-12

Nu bjuder vi in Jönköpings läns seniorer till en heldag med animation och filmskapande i Gnosjö den 22 april 2015. Här hittar du inbjudan och program. Anmälan senast 10 april. Varmt välkomna!

 

2015-03-10

Seniorer i Värnamo skapar sin nya "trädockanimation" om svunna tider...

t
Dockor gjorda av trä - i sann Värnamoanda - ska vara med i seniorernas nya film.

dockaaaSeniorerna sågar, slipar och filar.

saagar
Jonathan hjälper till med sågningen men det är knappt att det behövs, så duktiga är deltagarna!

2015-01-21

En förstasidesartikel om äldre filmskapare i Värnamo i dagens Finnveden.nu. Klicka här för att komma till on-line tidningen.

 

2015-01-20

Filmen "Resan mot södern" av äldre i Gislaved går nu att se på Region Jönköpings läns hemsida, Äldre och kultur, animation. Klicka här för att se filmen.

 

2015-01-09

Ett nytt år i projektet "Animation med äldre" har börjat. Detta är det andra och sista projektåret. Det är mycket spännande på gång, inte minst nya filmproduktioner med äldre. En ny plats har nu anmält sitt intresse för att vara med i projektet och skapa film: Lillsjögården i Forserum, Nässjö kommun - med väldigt entusiastisk personal och ledning. Värnamo och Östrabo fortsätter med sin animerade film som i grova drag handlar om en tidsresa till 1800-talets Apladalen. Filmskaparna i Huskvarna är i gång med ett nytt filmmanus som denna gång ska baseras på olika dråpliga historier ur deltagarnas liv.

Vi planerar för fullt inför en Prova-på-animation dag för länets seniorer som ska gå av stapeln i slutet av april på Gnosjö bibliotek. Mer information kommer inom kort!

Projektet kommer att avslutas med en nationell konferens som planeras för senhösten 2015 och som vi gärna vill genomföra på Jönköpings läns museum. Vi kommer att lägga ut information om detta i god tid. Håll utkik!

Till sist en härlig bild från den mycket lyckade premiärgalan i Gislaved på Nobeldagen 2014.

premiaer_resan_mot_soeder
Trollbunden publik tittar på den nya animerade filmen av seniorer i Gislaved "Resan mot södern" (foto: Meza Verde Produktion)
 

2014-12-02

Den 10 december 2014 kl 17 är det dags för galapremiär av den nya animerade filmen av seniorer i Gislaved. Filmen "Resan mot södern" är en animerad kortfilm gjord av seniorer med olika bakgrunder men med en gemensam vilja att uttrycka sig kreativt. Filomproduktionen har drivits som en studiecirkel med studieförbundet Bilda, i samarbete med Gislaveds kommun och Landstinget. Vill du gå på premiären? Anmäl dig till projektledaren Stanislaw senast fredagen 5/12.

Resan mot soedern

2014-10-08

gruppen i Värnamo som ska göra filmSeniorer i Värnamo är med i projektet och ska göra animerad film. Från vänster: Beata, Berit, Börje, Catherine, Bernt, Ingegerd, Lisa och Ulla.

Projektet i Värnamo är sjösatt. En grupp seniorer har nu formats och den består både av de som bor på trygghetsboendet Östrabo, seniorer som bor kvar hemma och äldre som är anhörigvårdare. Platsen för projektgenomförandet och filmskapandet blir Östrabos aktivering. Handledare kommer att vara både projektledaren Stanislaw Przybylski samt Jonathan och Eryan Meza Howes från Gislaved. Seniorerna har börjat diskutera filmidéer och brainstorma. Premiär av denna film är tänkt att äga rum i september 2015.

 

2014-09-26

premiär dokumentären en animerad resa

Fredagen 26 september 2014 var det äntligen dags för biopremiär av dokumentärfilmen "En animerad resa tur och retur". Filmen skildrar seniorerna från Huskvarna och Jönköping som gör sin animerade film "En dag i Jönköping" inom projektet "Animation med äldre". Filmen är 35 minuter lång och vi försöker nu att intressera TV-kanaler för att sända den. Dokumentären av Björn Skallström visar inte bara själva aktiviteten animation men även filmskapandets tydliga inverkan på deltagarnas välbefinnande. Som en av deltagarna har uttryckt det: "Detta är bättre än värktabletter" - något som inte bara kan tillskrivas animationen utan alla former av kulturell och skapande verksamhet för och med seniorer.

 

2014-09-11

Vi kan nu med glädje meddela att det pågår två nya animationsprojekt med äldre i länet. Det ena involverar utlandsfödda seniorer i Gislaved - där Gislaveds kommun är med och finansierar tillsammans med Studieförbundet Bilda. Deras nya film heter "Resan till södern" och premiären planeras till Nobeldagen 10/12-2014. Det andra animationsprojektet är precis nystartat i Värnamo, där seniorer som bor kvar hemma samt äldre anhörigvårdare är med och gör film. Det är första gången någonsin äldre i Värnamo gör film och det är många - både äldre och personal samt chefer - som tycker det känns stort och viktigt. Deras filmpremiär är tänkt till september 2015.

 

2014-06-10

Projektet är i gång nu. Vi väntar fortfarande på att fler kommuner i länet ska anmäla sitt intresse att delta. En ny kommun som redan har anmält sitt intresse är Värnamo. Vår förhoppning är att sätta igång ett animations-/filmskapande med seniorer där redan i höst.

Den 17 juni 2014 kommer projektet att presenteras för ledamöter i Jönköpings läns landstingsfullmäktige. En helt ny dokumentärfilm om animation med äldre kommer att visas för ett stort antal politiker på biografen Metropol i Eksjö.

Elever från Eksjö Gymnasium som går animationslinjen får under den här projekttiden möjligheten att skapa sin examensfilm tillsammans med äldre. Vi hoppas kunna involvera ensamma äldre boende hemma som har hjälp av hemtjänst.

 

2014-04-15

DVD animation med äldre

Arbetet med att starta upp det nya projektet pågår samtidigt som en helt ny DVD-box med samtliga filmer gjorda med äldre under det tidigare projektet har kommit från tryckeriet.

DVD animation med äldre nb


 

2014-02-01

Projektet har startat. Målsättningen är att engarera fler äldre i filmskapandet, producera nya högkvalitativa filmer samt förankra och utveckla aktiviteten animation med äldre både övergripande regionalt och i de medverkande kommunerna.

 

Kontakt

Stanislaw Przybylski Linder
projektkoordinator
0762 - 37 43 07

Stanislaws hemsida (nytt fönster)

Eva Timén
folkhälsoplanerare, Folkhälsosektionen,
Landstinget i Jönköpings län
036-32 41 88
eva.timen@rjl.se

Paula Bergman
folkhälsoplanerare, Folkhälsosektionen,
Landstinget i Jönköpings län
036-32 42 11
paula.bergman@rjl.se

Uppdaterad: 2015-12-16
Stanislaw Przybylski Linder, Folkhälsa och sjukvård, Verksamhetsnära funktion