Region Jnkpings ln Yttrandefrihet och integration
plus.rjl.se/yttrandefrihet

Fristadsregion

5 juni 2013 blev Region Jönköpings län (som dåvarande första landsting i Sverige) medlem i ICORN – International City Of Refuge Network.

Fristadsprogrammet skiljer sig från andra konstnärliga program då det viktigaste kriteriet vid val av författare inte är de konstnärliga meriterna utan behovet av att komma i säkerhet och/eller för att få sin röst hörd och sina texter publicerade.

Region Jönköpings läns fristadsuppdrag

Bakgrund fristadsrörelsen

Fristadsrörelsen startade med ett upprop av Salman Rushdie i början av 1990-talet. Barcelona och Stavanger blev två av de första städerna att ta emot fristadsförfattare i mitten av 1990-talet och fler städer följde snabbt efter.

ICORN är navet

Fristadsförfattarsystemet förutsätter medlemskap i ICORN som har sitt säte i Stavanger, Norge. Det är ett internationellt nätverk av fristäder för författare från länder där yttrandefriheten är beskuren.

ICORNs ledord är: ”Protect – Promote – Participate”.

En betydelsefull samarbetspart är Internationella PEN som genom sin underavdelning Writers in Prison Committee (WiPC) ansvarar för att kontrollera den sökandes skyddsbehov och bakgrund.

Film om ICORN

Producerad av Marion Stalens (på engelska).

 

Idag finns det drygt 50 fristäder/regioner över hela världen, varav 16 i Sverige – Dalarnas landsting, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Karlstad, Linköping, Malmö, Norrköping, Region Jönköpings län, Region Skåne, Sigtuna, Skellefteå, Stockholm, Uppsala, Västra Götalandsregionen och Växjö.

Region Jönköpings läns arbete har skapat ett intresse från fler kommuner om att bli fristad. Arbetet har dessutom gett regionen en utgångspunkt på den internationella arenan vad gäller ny kunskap och nya nätverk för en vidareutveckling av arbetet med yttrandefrihet.

 

 

 

 

Kontakt

Märit Lundsten
Kontaktperson fristad
Kultur och utveckling, Region Jönköpings län
010-242 62 46 

Fristäder

Fristäder i Sverige

Mer information

Uppdaterad: 2017-06-01
Märit Lundsten, Kultur och utveckling