Region Jnkpings ln Digidel för bibliotekspersonal
http://plus.rjl.se/digidel

2. E-böcker

Vad är en e-bok?

En e-bok är en bok som har lagrats i elektroniskt format så att du kan läsa boken direkt i en surfplatta, läsplatta, smartphone eller dator.

 

Så gör du

Bluefire readerAnvänder du en smartphone eller surfplatta måste du installera en app för att kunna läsa e-böcker. Appen Bluefire Reader fungerar på iPhone, iPad och Android-enheter. För Android finns även appen Aldiko – du kan testa dig fram och se vilken du trivs bäst med.

Använder du en dator kan du läsa e-böcker med programmet Adobe Digital Editions. Det finns att ladda ned från Adobes webbplats Adobe Digital Editions Home (nytt fönster).

För läsplattor varierar det hur man går till väga för att ladda ned böcker. Kan man ansluta läsplattan till internet går det i vissa fall att ladda ned böckerna på samma sätt som du skulle gjort från en dator. I annat fall får du först ladda ned boken till din dator och därefter föra över den till läsplattan med hjälp av programmet Adobe Digital Edition. De e-böcker som biblioteken lånar ut via Elib kan öppnas på de flesta läsplattorna, men till exempel inte på Amazons Kindle.

Du behöver också ett Adobe ID för att läsa e-böcker från biblioteket. Skaffa Adobe-ID här (nytt fönster).

Första gången du öppnar appen eller läsprogrammet måste du koppla den till ditt Adobe ID. Det kan till exempel stå ”Authorize this device”. Då fyller du i dina användaruppgifter för Adobe ID, det vill säga den e-postadress och det lösenord du valt. Detta behöver du bara göra en gång på varje enhet.

 

Låna e-bok från biblioteket

Gå till ditt biblioteks sida för att söka bland e-böcker via webbläsaren på enheten du vill läsa på. Det är antingen en del av den ordinarie katalogen eller en egen sida. Logga därefter in med ditt lånekortsnummer och pinkod.

Sök upp boken du vill låna och ladda ner den. Om du får flera alternativ är det formatet E-pub du ska välja. Om du laddar ner till en iPad/iPhone kommer boken att öppna sig direkt i appen. Om du laddar ner till en surfplatta/telefon med operativsystemet Android krävs ytterligare ett klick på skärmen för att föra över boken till appen.

E-böcker lånade på biblioteket kan du endast läsa en begränsad period, oftast 4 veckor. Hinner du inte läsa klart kan du ladda ner boken igen efter lånetidens slut.

En del bibliotek har begränsningar på hur många e-böcker du kan låna under en period.

 

Testa själv

Förbered din enhet för att ladda ned e-böcker

 1. Installera det program eller den app du behöver på den eller de enheter du vill läsa på.
 2. Skaffa ett Adobe ID.
 3. Fyll i dina Adobe ID-uppgifter i din läsapp/läsprogram - detta behöver du göra en gång per enhet du vill kunna läsa på.
 4. Bonusuppgift: Gå in i appen Bluefire reader och kolla under info att synkningen är på mellan olika enheter som är kopplade till samma Adobe ID. Tips: Kolla under "Info". Enabled betyder att synkningen är på.

Prova på att använda e-boksläsaren

Om du använder Bluefire reader finns det en bok redan förladdad i biblioteket, Treasure Island. Om du inte använder Bluefire reader, gör denna uppgift efter att du laddat ned din första bok.

 1. Öppna boken och testa att ändra teckenstorlek, marginaler, ljusstyrka med mera. Tips: ”kugghjulet”.

Låna en e-bok från ditt bibliotek

 1. Gå till webbsidan för ditt bibliotek. Leta upp sidan som handlar om e-böcker. Finns det någon begränsning över hur många e-böcker du får låna varje vecka?
  Hur länge får du låna dem? Kan du låna e-boken direkt från bibliotekskatalogen, eller är det en speciell sida med bara e-böcker?
 2. Gå till ditt biblioteks sida för att söka bland e-böcker. Det är antingen i bibliotekskatalogen eller en speciell sida med enbart e-böcker, beroende på vilket avtal ni har med leverantören. Leta upp en bok du vill läsa och ladda ned den.
 3. Läs boken.

Diskutera tillsammans

 1. Diskutera läsupplevelsen tillsammans. Förslag på frågor att utgå från: Hur var det att läsa en e-bok? Läste du på samma sätt som du läser en pappersbok? Finns det böcker som du tror passar bättre eller sämre att läsa som e-bok?
 2. Diskutera vilka målgrupper som finns där e-böcker kan vara ett alternativ till pappersböcker.
 3. Ta en promenad i biblioteket. Välj tillsammans ut tre platser där ni skulle kunna tipsa om e-böcker. Kom ni fram till något ämne eller tillfälle där e-böcker passar extra bra under er diskussion tidigare? Kan ni i så fall skylta med e-böcker kopplat till det på något sätt?
 4. Gå in på bibliotekets webbplats.
  - Hur ser användaren att den kan låna e-böcker?
  - Och hur får den veta hur den ska göra?

Extramaterial

E-resurser på kommunala bibliotek - lokala, regionala och nationella perspektiv (pdf, nytt fönster)
Cecilia Gärdén och Malin Utter, Högskolan i Borås

Axiell Media har tagit fram en rapport om hur digital bokutlåning fungerar världen över.
Digital utlåning på bibliotek världen över (pdf, nytt fönster)

 

Kontakt

Har du frågor eller vill ha hjälp att gå vidare, kontakta Christina Alloh,

 

Uppdaterad: 2017-03-10
Christina Alloh, Regionbibliotek Region Jönköpings län