Region Jnkpings ln Digidel för bibliotekspersonal
http://plus.rjl.se/digidel

5. Fria e-medier

Vad är fria e-medier?

Fria e-medier kan du ladda ner till en dator, smartphone eller surfplatta och behålla så länge du vill. Det finns både e-böcker och e-ljudböcker att hämta hem fritt. Du kan hitta klassiska verk av bland annat Selma Lagerlöf, Ellen Key, August Strindberg och Albert Engström.

Anledningen till att e-medierna är fria att ladda ner är oftast att upphovsrätten gått ut. Men det kan också vara så att upphovspersonerna själva valt att dela sina verk utan kostnad.

Så gör du

Fria e-medier finns på många olika ställen på webben. Besök någon av nedanstående webbplatser och utforska en del av de fria e-medier som finns att tillgå.

Dramawebben (nytt fönster)
Dramawebben vänder sig till forsknings- och utbildningsvärlden, teatrar och en intresserad allmänhet. Här finns svensk upphovsrättsligt fri dramatik från 1600-talet fram till modern tid.

International Children's Digital Library (nytt fönster)
International Children's Digital Library har som mål att samla barnlitteratur på alla språk och från alla kulturer. Även om det inte har uppnåtts än finns det fortfarande många språk representerade. Det går inte att ladda ned böckerna från sidan, utan man läser direkt i webbläsaren.

Internet Archive (nytt fönster)
Digitaliserade böcker från olika bibliotek samlas här. Här finns även specialsamlingar, arkiverade ljudband, datorprogram och filmer. Materialet är fritt antingen för att uppphovsrätten har gått ut eller för att upphovspersonerna gett sitt tillstånd till att materialet delas.

Internationella biblioteket (nytt fönster)
Internationella biblioteket har samlat länkar till fria e-medier på flera olika språk.

LibriVox (nytt fönster)
LibriVox har som mål att göra alla böcker som inte är upphovsrättsskyddade fritt tillgängliga som ljudböcker på internet. De flesta böckerna är på engelska, tyska, franska eller spanska. Men det finns ett fåtal böcker på många fler språk, bland annat svenska, arabiska och afrikaans. Alla böcker är inlästa av volontärer.

Litteraturbanken (nytt fönster)
Litteraturbanken är ett samarbete mellan Svenska Akademien, Kungliga biblioteket och Språkbanken vid Göteborgs universitet. Syftet med litteraturbanken är att vara en fri kulturhistorisk och litterär resurs för forskning, undervisning och folkbildning.

Project Gutenberg (nytt fönster)
Grundades 1971 och är det äldsta digitala arkivet. Vid slutet av 2015 fanns 50.000 verk i samlingen. De flesta verk är på engelska, men det finns även en hel del på andra språk också.
Project Gutenberg: böcker på svenska (nytt fönster)

Projekt Runeberg (nytt fönster)
Projekt Runeberg digitaliserar äldre nordisk litteratur.

Testa själv

 1. Välj tre olika sidor och leta upp en e-bok eller e-ljudbok på varje. Se gärna om du hittar någon du blir nyfiken på och skulle kunna tänka dig att läsa.
 2. En del av böckerna kan läsas direkt i webbläsaren, andra måste laddas ned. Kolla hur man gör för att läsa böckerna du valt och öppna dem.
 3. Testa att bläddra i böckerna du valt för att få en uppfattning om hur de skulle vara att läsa.

Diskutera tillsammans

 1. E-böcker kan sparas i olika format, till exempel epub, pdf eller som bilder. Det påverkar hur man kan läsa böckerna, till exempel om det går att ändra storlek på texten eller inte.
  - Hur var böckerna ni testade att läsa jämfört med bibliotekets e-böcker?
 2. Utformningen av sidan där man söker efter böckerna är också viktig för att man ska kunna hitta böckerna.
  - Var det lätt eller svårt att hitta böcker på sidorna ni testade?
  - Fanns det något som gjorde det lätt eller svårt att hitta böcker?
  - Fanns det något som gjorde er extra nyfikna på att läsa böckerna?
  Om ni kommer fram till något som var bra eller dåligt med sidorna: ta upp er egen webbplats och jämför.
  - Har den samma fördelar och/eller nackdelar?
 3. Titta lite närmre på Internationella bibliotekets länksamling.
  - Finns det fria e-medier på andra språk än ni har på biblioteket?
 4. När kan fria e-medier vara ett alternativ? I vilka sammanhang tipsar ni om fria e-medier?

Kontakt

Har du frågor eller vill ha hjälp att gå vidare, kontakta Christina Alloh,

Uppdaterad: 2016-04-27
Christina Alloh, Regionbibliotek Region Jönköpings län