Region Jnkpings ln Smittskydd och vårdhygien
plus.rjl.se/smittskydd
2016-09-23 11.36

Nyhetsbrev från Smittskydd och Vårdhygien

Veckans nyhetsbrev handlar om campylobakterinfektioner och frågan om antibiotikaresistens på högnivåmöte i FN:s generalförsamling.

Campylobakter

Nu när det mer normala höstvädret verkar på väg kommer vi kanske också att få se slutet på årets mycket kraftiga topp av campylobakterinfektioner. Sensommaren innebär alltid högsäsong för tarmsmittor som Campylobakter. Det brukar förklaras med ändrade matvanor som grillning och svårigheter med kylförvaring och andra hygienrutiner när vi lever under lite enklare omständigheter utomhus, i sommarstugan eller på båten.

I år har det dock varit en betydligt kraftigare topp än vanligt i hela landet och i Jönköpings län har vi sett ungefär 30 % fler fall än tidigare år. Orsaken till detta är inte helt klarlagd, men sannolikt finns det kopplingar till kycklingindustrin.

Tidigare toppar i statistiken har stämt väl med att förekomsten av Campylobakter i kycklingbesättningarna ökat och detta undersöks för närvarande av nationella myndigheter. Framförallt är det den färska kycklingen som riskerar att orsaka smitta vid felaktig hantering då campylobakterbakterierna i stor utsträckning dör vid nedfrysning.

Som vanligt gäller följande råd vid matlagning:

  • iaktta god handhygien,

  • var noggrann med diskning av kniv och skärbräda som använts till rå kyckling,

  • se till att kycklingen är genomstekt till minst 65 grader innan servering.

FN-deklaration om resistens antagen

För första gången har frågan om antibiotikaresistens tagits upp på ett högnivåmöte i FN:s generalförsamling. En deklaration har antagits av världens högsta politiska ledare.

FN-deklaration om resistens antagen (ny sida, Folkhälsomyndigheten)

Uppdaterad: 2016-09-23
Jenny Nilsson, Folkhälsa och sjukvård, Verksamhetsnära funktion