Region Jnkpings ln Smittskydd och vårdhygien
plus.rjl.se/smittskydd
2017-04-28 14.04

Nyhetsbrev från Smittskydd Vårdhygien

Denna vecka uppmärksammar vi internationella vaccinationsveckan som pågår just nu. Nästa viktiga punkt i kalendern infaller redan nästa vecka, med Handhygiens dag den 5 maj.

Vaccinationsveckan

Som ni ju redan vet så är vi ju ovanligt duktiga på att vaccinera mot influensa i vårt län.  Detta uppmärksammas nu också internationellt av WHO, med ett reportage från Rosenhälsans vårdcentral som man kan läsa här. Kanske känner ni igen pensionären på bilden som glatt låter sig vaccineras?

Att vacciner är ett av de mest effektiva sätten att rädda liv och främja hälsa illustreras tydligt i ett antal bilder på Folkhälsomyndighetens hemsida. Ett par exempel finns nedan, fler hittar ni här. Arbetet med att bibehålla och stärka förtroendet för vaccin måste trots dessa tydliga resultat ändå ständigt fortsätta och där har all vårdpersonal en viktig roll. Att slaget långt ifrån är vunnet framgår av sorgliga siffror från det pågående mässlingsutbrottet i Europa, med nästan 5 000 smittade och 22 döda under 2016 och 2017. En sjukdom som vi helt skulle kunna förebygga och till och med utrota med effektiva, heltäckande vaccinationsprogram. Ett citat som fastnat i mitt minne under veckan kom från en bild på ett demonstrationståg där slagorden löd: ”Vaccines cause adults”.

Handhygienens dag

Nästa viktiga punkt i kalendern infaller redan nästa vecka, med Handhygiens dag den 5 maj. Vi uppmärksammar detta på olika sätt under vecka, håll utkik på hemsidan för detaljerat program.

Hygienobservatörsträffarna 2, 3 respektive 4 maj går det fortfarande att anmäla sig till!

Uppdaterad: 2017-04-28
Jenny Nilsson, Folkhälsa och sjukvård, Verksamhetsnära funktion