Region Jnkpings ln Smittskydd och vårdhygien
plus.rjl.se/smittskydd
2017-06-01 15.36

Nyhetsbrev från Smittskydd Vårdhygien

Se över skyddet mot hepatit A hos riskgrupper nu inför sommarens resor!

Hepatit A

Det pågår ett stort europeiskt utbrott av hepatit A-smitta som framför allt drabbar gruppen män som har sex med män (MSM). Flera länder har rapporterat ett ökat antal fall, men hårdast drabbat är Spanien. Sverige har haft tolv fall som hör till utbrottet. Inför World Pride som går av stapeln i Madrid i slutet av juni finns en oro för en ökad sexuell smittspridning av hepatit A. Spanien är det land dit flest svenskar reser, samtidigt som få av dessa resenärer uppsöker en vaccinationsmottagning innan resan, vilket förstås innebär en utmaning.

  • MSM och injektionsmissbrukare är riskgrupper som i vårt län erbjuds kostnadsfri vaccination mot hepatit A (i första hand med Twinrix), oavsett resa.

  • Besökare till World Pride bör få hepatit A-vaccin och information om säkert sex, med tanke på andra sexuellt överförbara infektioner.

  • Resenärer till länder utanför Västeuropa rekommenderas hepatit A-vaccin men betalar för vaccinet.

Dessvärre är det brist på hepatit A-vaccin i hela Europa. Förhoppningsvis kommer det in fler doser under sommaren, men om varken Vaqta eller Havrix finns att tillgå rekommenderas följande:

  • Erbjud i första hand Twinrix (kombinationsvaccin mot hepatit A och B). Observera att två doser med fyra veckors mellanrum krävs för fullgott hepatit A-skydd inför resan.

  • I andra hand ges immunoglobulin (Beriglobin) som ger ett passivt skydd som varar i ca 3 månader.

  • Vid resor till lågriskresmål (som tex Europa, Kanarieöarna, USA, Australien) kan man vid vaccinbrist välja att avstå vaccination.

Uppdaterad: 2017-06-01
Jenny Nilsson, Folkhälsa och sjukvård, Verksamhetsnära funktion