Region Jnkpings ln Smittskydd och vårdhygien
plus.rjl.se/smittskydd
2017-06-09 11.47

Nyhetsbrev från Smittskydd Vårdhygien

Varning för mässlings-partyn och lite information om smittspårning av legionella.

Mässling

Under veckan har det via sociala media bjudits in till så kallat ”mässlings-party”, med syfte att aktivt smitta ner ovaccinerade barn med mässling. Att delta i något sådant är förstås att utsätta sitt barn för stor risk, då mässling är en allvarlig sjukdom där ungefär en av tjugo drabbas av komplikationer som lunginflammation eller encefalit. Flera experter har också framträtt för att betona detta, läs mer information från Folkhälsomyndigheten här.

Legionella

Senaste veckorna har vi haft flera fall av lunginflammation orsakad av legionellabakterier. Denna bakterie smittar ju inte från person till person utan sprids via vattenaerosoler från tex duschar eller luftkonditioneringssystem. Legionellabakterier kan förekomma i våra svenska vattensystem, men utlandssmitta är vanlig.

Det finns ett aktivt internationellt nätverk som försöker hitta och undanröja legionellasmitta, så det är viktigt att kartlägga resmål, hotellvistelser m.m. så noggrant som möjligt kring alla legionellafall. Tack vare resespecifika uppgifter i smittskyddsanmälningen kunde Folkhälsomyndigheten nyligen koppla ihop ett av våra fall med ytterligare två personer från andra län som visade sig ha varit på samma resa till Italien. Troligen har de smittats på hotellet och italienska myndigheter går nu vidare med vattenprover och åtgärder för att få bort bakterierna och stoppa smittspridningen. Detta är bara ett exempel på att uppgifterna i smittskyddsanmälan är viktiga och kommer till användning, så försök allltid att fylla i formuläret så noggrant som möjligt.

Uppdaterad: 2017-06-09
Jenny Nilsson, Folkhälsa och sjukvård, Verksamhetsnära funktion