Region Jnkpings ln Smittskydd och vårdhygien
plus.rjl.se/smittskydd
2017-10-23 11.14

Nyhetsbrev om influensavaccination

Förberedelserna för årets influensavaccinationskampanj pågår för fullt.

Influensa

Den nationella influensavaccinationskampanjen börjar den 7 november, men riskgruppspatienter kan gärna börja vaccineras i samband med besök i vården redan nu. Vi har haft vaccinatörsträffar på de tre sjukhusen och alla bilder från dessa eftermiddagar finns nu på hemsidan, se länk nedan.

Registrering i Svevac

En viktig nyhet för i år är att riskgruppspatienter under 65 år måste markeras som riskgrupp i Svevac för att ni skall få ersättning för vaccinkostnaden. Detta gäller även gravida och de som vaccineras för att  de är anhöriga till särskilt infektionskänsliga patienter. Alla ≥65 år klassas däremot automatiskt som riskgrupp och behöver inte markeras.

Personalvaccination markeras genom att man väljer ”Vaxigrip-personal” i vaccinlistan, på samma sätt som tidigare år.

Mer information:

Praktisk information om årets influensavaccination

Presentationer från influensavaccinatörsträffarna

Pneumokockvaccin

Olyckligt nog meddelar MSD nu att pneumokockvaccinet Pneumovax är restnoterat och inte väntas vara tillgängligt igen förrän i januari. Detta kommer ju mycket olägligt precis under influensavaccinationskampanjen, eftersom vi ju då även vill erbjuda Pneumovax till tidigare ovaccinerade riskgruppspatienter. Ni som har doser hemma på vårdcentralerna kan förstås använda dem, men för närvarande går det alltså inte att beställa fler.

Uppdaterad: 2017-10-23
Jenny Nilsson, Folkhälsa och sjukvård, Verksamhetsnära funktion