Region Jnkpings ln Smittskydd och vårdhygien
plus.rjl.se/smittskydd
2017-11-24 15.29

Nyhetsbrev från Smittskydd Vårdhygien

Strama-appen är uppdaterad, vi rapporterar om ett hepatit A-fall i ett annat län och påminner om betydelsen av att vaccinera vårdpersonal mot influensa.

Strama-appen uppdaterad

Du vet väl att regionens riktlinjer för antibiotikaval finns samlade i appen Strama RJL? Efter lite tekniska problem under en period är appen nu uppdaterad och fungerar bra igen. Om det trots allt skulle krångla så pröva att radera appen och ladda ner den igen.

Hepatit A

En kock på ett stort spa-hotell i Strömstad har insjuknat i hepatit A. Han har arbetat i köket under smittsam period, vilket innebär en risk för smittspridning till matgästerna. De flesta hotellgäster kom från Norge eller från Bohuslän eller Värmland, men det kan förstås finnas besökare från andra län. Informationsbrev har gått ut till alla gäster. Kontakta oss på smittskydd om ni skulle ha kontakt med en patient som utsatts för smitta eller har misstänkta symtom. Det går att ge förebyggande behandling med vaccin eller immunoglobulin i upp till två veckor efter ett smittotillfälle.

Influensa

Influensaläget är fortsatt lugnt, men på flera håll har man redan sett smittspridning inom vård och omsorg:

  • På ett äldreboende i Stockholm insjuknade en personal och smittade ner tolv av 25 brukare och fem personal. En av de äldre har avlidit och två är kritiskt sjuka och vårdas palliativt.

  • På Mälarsjukhuset i Eskilstuna pågår just nu ett utbrott som hittills omfattar fyra patienter och sex personal.

Detta visar både att influensa är allt annat än en banal sjukdom för riskgrupperna och att vårdpersonal riskerar att såväl smittas som sprida smitta. Vaccination är bästa sättet att förebygga influensaspridning, så fortsätt att jobba för att nå så många som möjligt i riskgrupperna och bland vård- och omsorgspersonal med vaccinskydd.

Veckorapporter

 

Labverifierade fall av influensa i Sverige

 

 

Uppdaterad: 2017-11-24
Jenny Nilsson, Folkhälsa och sjukvård, Verksamhetsnära funktion