Region Jnkpings ln Läkemedel
plus.rjl.se/lakemedel
2017-03-07 20.52

Restnotering av Oralovite

Tablett Oralovite är restonterat och beräknas inte vara åter förrän tidigast i oktober i år. Åtgärd behövs för patienter som behöver kontinuerlig ersättning av B-vitamin.

Oralovite innehåller B-komplex i höga koncentrationer samt vitamin C. Det finns ingen exakt motsvarighet men tablett Beviplex Forte kan vara ett alternativ. Dock skiljer sig innehållet, se tabell:

  Oralovote (mg) Beviplex forte (mg)
Tiamin (B1) 39,5 15
Riboflavin (B2) 5 15
Pyridoxin (B6) 4,1 15
Nikotinamid (B3) 200 125
Vitamin C 100 0

Vid behandling i sluten vård finns också injektion Neurobion (vitamin B1, B6, B12) som ges intramuskulärt samt Tiacur (vitamin B1) som ges intravenöst.

Vid behandling i samband med alkoholabstinens i öppenvård är ett förslag att ersätta Oralovite 1x2 med Beviplex Forte 2x2 (OBS! överskrider rekommendation i FASS). Rekommendationen är avstämd med Per Thorslund, bitr.cheföverläkare och bitr. verksamhetschef Psykiatriska kliniken, Höglandet och Mårten Lindström, överläkare och ordförande i Läkemedelskommittén.

Det är viktigt att se över varaktigheten på ordinationen och monitorera effekten.

För patienter med Apodos kommer dosapoteket inte att dispensera oralovite i dospåsarna när befintligt lager tar slut. Beviplex forte lagerhålls och är dispenserbart men byte måste göras av förskrivare.
För patienter med recept expedieras Oralovite så länge det finns preparat kvar på lokalt apotek. Nya recept behöver sedan skrivas för dessa patienter.

Uppdaterad: 2017-03-07
Anna Wiberg, Läkemedelsförsörjning, Verksamhetsstöd och service