Region Jnkpings ln Futurum - akademin för hälsa och vård
plus.rjl.se/futurum
2017-05-15 8.05

Forskningsnytt från Region Jönköpings län

Johanna Norderyd forskar om samarbete mellan tandvård och sjukvård som ger barn med funktionsnedsättning bättre förutsättningar till en bra munhälsa.

Johanna Norderyd
Ny studie: Samarbete mellan tandvård och sjukvård ger barn med funktionsnedsättning bättre förutsättningar till en bra munhälsa.

Att behålla en god munhälsa är viktigt för alla, men för barn med funktionsnedsättning kan det vara speciellt viktigt. Enligt en ny studie är det avgörande i vilket land man bor i och hur tandvården där är organiserad.

Ny studie: Samarbete mellan tandvård och sjukvård ger barn med funktionsnedsättning bättre förutsättningar till en bra munhälsa

Övertandläkare Johanna Norderyd vid Odontologiska Institutionen har undersökt biopsykosociala faktorer (biologiska, psykologiska och sociala faktorer) och deras förhållande till munhälsa och specialisttandvård för barn med funktionsnedsättning, i Sverige och internationellt.

– Jag har upplevt att det saknas ett bredare sätt att beskriva den här gruppen av barn, som i Sverige utgör patienter med god munhälsa, men som behöver ett särskilt tandvårdsomhändertagande, berättar Johanna Norderyd. Det biopsykosociala perspektivet är inte så vanligt inom odontologisk forskning och det här är en modell för hur det kan se ut.

Läs reportaget om Johanna Norderyds forskning på Odontologiska institutionens webbplats

Uppdaterad: 2017-05-15
Ulla Hansson Green, Futurum, Verksamhetsnära funktion