Region Jnkpings ln Smittskydd och vårdhygien
plus.rjl.se/smittskydd
2017-05-12 13.51

Nyhetsbrev från Smittskydd Vårdhygien

Antibiotika och antibiotikaresistens står i fokus för veckans nyhetsbrev och vi avslutar med att presentera vinnaren av tipspromenaden på Handhygienens dag.

Strama-dagen

I veckan gick den nationella Strama-dagen av stapeln i Stockholm där flera arbeten från vårt län uppmärksammades. Bland annat berättade Anna-Carin Hegenlid om att pivmecillinam (Selexid) verkar kunna vara ett bra behandlingsalternativ även vid pyelonefrit – något som är en etablerad sanning i Danmark, men ganska okänt i Sverige. Anders Aljered Josefsson presenterade en genomgång av infektionsfall i primärvården som visade att följsamhet till Stramas behandlingsriktlinjer inte leder till ett ökat antal komplikationer. En viktig uppföljning som visar att det är tryggt och säkert att välja smala preparat eller avstå antibiotika där det inte gör någon nytta.

ESBL-carba

Att ett fortsatt aktivt arbete med att minska antibiotikaförbrukningen är viktigt illustreras väl av färska siffror på hur antalet fall av tarmbakterier som bildar ESBL-carba fortsätter att öka. Dessa bakterier är har utvecklat resistens mot så gott som alla vanliga antibiotiokasorter och mycket få behandlingsalternativ återstår.

Antalet anmälda fall av tarmbakterier av typen Enterobacteriaceae med ESBL-CARBA per år sedan 2007 då anmälningsplikt för dessa infördes.

Minskad antibiotikaförsäljning i länet

Glädjande nog ser siffrorna för antibiotikaförsäljningen i öppen vård under april fina ut, med ett minskat antal recept jämfört med samma månad de senaste åren.

 

Handhygienens dag

Det var många som pratade handhygien på Handhygienens dag förra fredagen, gick tipspromenad och testade Viserub-lampan som visar om man har spritat händerna tillräckligt noggrant. De rätta svaren på tipspromenaden samt utslagsfrågan hittar du här (länk). Vinnaren av första priset med alla rätt på tipspromenaden är Peter Nyqvist, platschef Medicinsk teknik, Värnamo sjukhus.

Kom ihåg att rena händer räddar liv, varje dag!

 

Uppdaterad: 2017-05-12
Jenny Nilsson, Folkhälsa och sjukvård, Verksamhetsnära funktion