Region Jnkpings ln Esther
plus.rjl.se/esther

Vem kan Esther vara?

Äldre damer i väntrum. Foto: Camilla Hammarlund.

En kort berättelse om Esther och om hur hennes vardag kan se ut.

Esther är 82 år. Hon bor i en lägenhet på tredje våningen i det lilla samhället på Småländska Höglandet. Esther älskar att titta på tv-serier men varje dag när de trevliga flickorna från hemtjänsten kommer är hon nöjd över att få göra en paus i tv-tittandet. Det är skönt att få prata en stund om allt och inget. Hemtjänstpersonalen har med sig middag och under sommaren tar de med sig jordgubbar varje dag. Jordgubbar är det bästa som finns tycker Esther.

Esther har ont i sina höfter och brukar inte gå ut så ofta. Ibland åker hon färdtjänst till sin väninna i stan. Då spenderar de timmar med att dricka te och prata gamla minnen om när de var ute på logdans och annat som varit värt att minnas.

En morgon vaknar Esther med smärta i hela kroppen. Det har småvärkt i flera dagar men idag känns det riktigt illa. Hon kan inte ligga ner och det är svårt att andas. Esther ringer sin dotter Sonja för att be om råd. Sonja ringer vårdcentralen. Det är nu som Esthers resa genom sjukvården startar.

Efter besök på akuten och tre dagar i sjukhussängen på medicinkliniken får Esther rehabilitering för att ha styrkan att komma hem igen. Väl hemma sträcker Esther ut sig i sin sköna säng med det blålilablommiga överkastet. Borta bra men hemma bäst tänker Esther och ler nöjt.

Nätverket finns till för Esther

Det är så här en situation kan se ut för vår Esther och det är här vi arbetar och agerar inom Esther nätverk. Nätverket jobbar ständig med frågan, kan vi göra saker bättre, enklare och lättare för vår Esther på hennes resa genom vård och omsorg. Esther kan vara vem som helst, man eller kvinna, och ålder har mindre betydelse. Det som är kärnnan är att Esther har behov av vård och omsorg av fler vårdgivare.

Uppdaterad: 2015-06-30
Nicoline Vackerberg, Qulturum, RLK o Verksamhetsnära funktion