Nutritionsbehandling vid undernäring och risk för undernäring
Individens nutrition ska betraktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och därför ha samma krav på utredning, diagnos, behandling, uppföljning och dokumentation. Ett gott näringstillstånd är en förutsättning för att undvika sjukdom och återvinna hälsa. Det är också en förutsättning för att medicinsk och kirurgisk behandling samt rehabilitering ska få avsedd effekt. Här hittar du information som ska vara till hjälp för dig som behandlar patienter med undernäring eller risk för undernäring.
Ansvar
Nutritionsomhändertagande bygger på tvärprofessionell samverkan, där olika professioner bidrar med kunskap utifrån respektive yrkesperspektiv. De tre dominerande perspektiven är det medicinska, omvårdnads- respektive nutritionsperspektivet men också andra yrkeskompetenser kan vara av stor betydelse.
Ansvarsfördelning Vårdhandboken (nytt fönster)
Nutritionsbehandling
Mat vid undernäring och vid risk för undernäring
Omvårdnadsrutiner vid enteral nutrition
Hygienrutiner vid enteral nutrition
Handbok för förskrivning av livsmedel för speciella medicinska ändamål
Sesam LMN förskrivningsportal
Nya rutiner för förskrivning och uttag av livsmedel för särskilda näringsändamål samt tillbehör från och med 1 februari 2017
Läs mer på Hjälpmedelscentralens hemsida, Kompetensområde nutrition
Samverkan kommun region
Rutin specialiserad vård, primärvård och kommun - enteral nutrition
Rutin specialiserad vård, primärvård och kommun - näringsdrycker
Senior Alert- kvalitetsregister för förebyggande åtgärder
Kontakt
Ninni Wärenstam Löfgren
leg dietist
Marie Lantz
leg dietist
Hjälpmedelscentralen Ryhov
010-2428700