Sidan är tillfällig och kommer framöver flyttas till Folkhälsaochsjukvård.
Nutrition vid undernäring
Nutrition är ett område som berör många olika professioner med olika ansvarsområden. Alla har vi ett gemensamt ansvar att snabbt upptäcka avvikelser/problem som uppkommer när det gäller kost och matintag.
Individens nutrition ska betraktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och därför ha samma krav på utredning, diagnos, behandling, uppföljning och dokumentation. Ett gott näringstillstånd är en förutsättning för att undvika sjukdom och återvinna hälsa. Det är också en förutsättning för att medicinsk och kirurgisk behandling samt rehabilitering ska få avsedd effekt.
Här hittar du information som kan vara till hjälp för dig som behandlar patienter med eller risk för undernäring i Jönköpings Region. Denna sida innehåller lokala riktlinjer, rutiner och material för kostbehandling vid eller vid risk för undernäring, samt enteral nutrition. För mer information hänvisar vi till nationella riktlinjer och rutiner. Se länkar i högerspalten.
Flödesschema för åtgärder vid undernäring eller risk för undernäring
Vänligen gå till sidan Enteral Nutrition för information och rutiner om enteral nutrition i Jönköpings region.
Mat vid undernäring och risk för undernäring
Skriftligt material för egenvård
- Mat när aptiten sviktar
- Mat när aptiten sviktar vid diabetes
- Protein- och energirika livsmedel
- Protein- och energirika livsmedel med mindre socker
- Energirika tillbehör 100 kcal
- Recept på energi-hutt
- Kost vid illamående
- Råd till dig med illamående
- Råd till dig med förstoppning
- Råd till dig med diarré
- Mat när aptiten är bra igen
Konsistensanpassad kost
- Mjuk mat
- Trådiga, svårsmälta livsmedel
- Grov paté (Skåne Region)
- Finpasserad, mosad mat
- Timbal
- Flytande kost
- Dagsförslag flytande kost
Nutritionsbehandling när den vanliga maten inte räcker till
Kosttillägg
- Översikt på näringsdrycker och kosttillägg
- 15 snabba recept med Fortimel Compact Protein neutral från Nutricia
Allmän information om näringsdrycker
- Alla näringsdrycker är glutenfria och är säkra livsmedel för patienter med glutenintolerans.
- Öppen näringsdryck håller i 24 timmar i kylskåp.
- Oöppnade näringsdrycker kan förvaras i rumstemperatur.
- Näringsdrycker smakar generellt godast om de serveras kylda.
- Många näringsdrycker kan frysas eller värmas upp till 60°C
Rådfråga dietist om alternativ till patienter med sväljsvårigheter, allergi, grav njursvikt, dialys eller andra speciella behov.
Målgruppsdokument
Länk till målgruppsdokument för dietistresurs specialistsjukvården
Konsulttjänst dietist för personal
Telefonnummer: 010-2421845
Öppen vardagar 08:30-12:00
Funktionsbrevlåda Cosmic: "Rehabcentrum Dietist RJL"
Kontakt
Agneta Aasa
Axelié Petersson
Lina Bringner
Frida Fransson
Snabbåtkomst och länkar
Översikt på näringsdrycker och kosttillägg
Enteral nutrition - Region Plus
Hjälpmedelscentralen – Förskrivning av nutritionsprodukter (länk till Folkhälsaochsjukvård)
Livsmedel för speciella medicinska ändamål - regler för förskrivning-Folkhälsa och sjukvård (rjl.se)
Nationella riktlinjer och råd vid undernäring
Energi- och proteinkalkylator (länk till Skånes Universitetssjukhus)
1177 – Tips för att öka aptiten hos äldre
Livsmedelsverket– Råd om mat för äldre
Senior alert – Praktiska verktyg
Mat och dryck i slutet av livet – till dig som närstående 1177