Region Jnkpings ln Fakta - allmänt kliniskt kunskapsstöd
plus.rjl.se/fakta

Basaliom

Du har av din läkare fått diagnosen basaliom/ basalcellscancer.
Basaliom är den vanligaste typen av hudcancer i Sverige där mer än 30 000 fall upptäcks varje år. Det är också den mest beskedliga av alla hudtumörer då den enbart växer i huden och inte sprider sig till andra organ. Detta innebär att praktiskt taget alla patienter botas av behandlingen.
Basaliom utvecklas ofta i solskadad hud. Det är såväl den samlade mängden av allt solljus man fått under livet som solbrännskador som orsakar denna. Ljushyade personer löper större risk än mörkhyade individer.

Sjukdomstecken

Utseendet på basaliom varierar. Vanligast är en välavgränsad, rodnad, pärlemorliknande knuta i huden med eller utan sårbildning. Det kan också bli en röd, lätt fjällande, eksemliknande fläck eller framträda som ett sår som inte vill läka. Det är oftast efter 40-årsåldern som man får basaliom och det är något vanligare hos män. De uppstår framförallt i ansiktet och på bålen.

Behandling

Basaliom läker aldrig av sig själva även om sårigheten kan läka av och till. Det finns flera effektiva behandlingar och vilken man väljer beror på tumörtyp, lokalisation, utbredning m. m.
Man kan operera, skrapa och frysa/bränna, enbart frysa, PDT-behandla (ett slags ljusbehandling) eller smörja med immunmodulerande kräm. Ett fåtal avancerade former strålbehandlas.

Kontroller

De flesta patienterna behöver inte kontrolleras av hudläkare regelbundet. Det finns dock en risk att man får tillbaka förändringen i anslutning till det behandlade området eller att det uppstår nya basaliom på andra delar av kroppen. Ungefär  hälften av dem som har haft ett basaliom får ett eller flera nya på någon annan plats under de följande 5 åren. Upptäcker man något misstänkt (se under sjukdomstecken) ska man höra av sig till sin läkare.

Solskydd

För att minska risken för och takten med vilken nya liknande hudtumörer eller förstadier till dem uppstår ska du tänka på att skydda dig från solen. Starkast är solen mitt på dagen mellan kl 11 och 15. Vistas gärna i skuggan. Använd också hatt som skyddar huvud och ansikte samt kläder. Tätt vävda kläder skyddar bäst. Andra kroppsdelar får man komplettera med solkräm och solskyddsfaktor minst 30. Tänk på att solkrämen skall innehålla titanoxid. Stryk på riklig mängd och upprepa under dagen samt efter bad.

Mer information

Detta är en fördjupning till Hudtumörer

Ansvarig

Christina Sköldmark
Överläkare, hudkliniken
Länssjukhuset Ryhov

Vid frågor kontakta oss:

Hudkliniken
Länssjukhuset Ryhov

010-212 21 40

Hudmottagningen
Höglandssjukhuset Nässjö

010-243 31 40

Hudmottagningen
Värnamo sjukhus

010-244 79 95

Uppdaterad: 2018-05-21
Åsa Pettersson, Hälsans vårdcentral 2 Jönköping, Vårdcentralerna Bra Liv