Region Jnkpings ln Fakta - allmänt kliniskt kunskapsstöd
plus.rjl.se/fakta

Förstadium till skivepitelcancer (Bowens sjukdom, skivepitelcancer in situ)

Du har av din läkare fått beskedet att du har ett förstadium till skivepitelcancer och den har ännu inte utvecklats till skivepitelcancer. Förändringen är begränsad till huden och sprider sig inte till andra organ.

Förändringen utvecklas ofta i solskadad hud. Det är den samlade mängden av allt solljus man fått under livet som kan ge detta. Personer som vistas utomhus mycket som t.ex jordbrukare eller yrkesfiskare har en större risk att drabbas. Ljushyade personer löper större risk än mörkhyade individer.

Symtom kan vara en välavgränsad, fjällande rodnad i huden som kvarstannar utan att läka. Vid sådana förändringar, kontakta läkare för kontroll.
Har man en gång fått diagnosen, så kan man se det som en varningssignal att man fått mer solljus på huden (totalt under livet) än den tål. Man löper då ökad risk att få nya förändringar, men för att minska risken för och takten med vilken nya liknande hudtumörer eller förstadier uppstår ska man skydda sig från solen.

Solskydd: Starkast är solen mitt på dagen mellan kl. 11 och 15. Vistas gärna i skuggan. Använd också hatt och kläder. Tätt vävda kläder skyddar bäst.
På andra kroppsdelar får man komplettera med solkräm och solskyddsfaktor minst 30. Tänk på att solkrämen skall innehålla titanoxid. Stryk på riklig mängd och upprepa under dagen samt efter bad.

Behandling: Vanliga behandlingsformer är frysbehandling, PDT-behandling (en slags ljusbehandling) eller kirurgiskt ingrepp. Behandlingen är botande.

Mer information

Detta är en fördjupning till Hudtumörer

Ansvarig

Christina Sköldmark

Överläkare, hudkliniken
Länssjukhuset Ryhov

Vid frågor kontakta oss:

Hudkliniken
Länssjukhuset Ryhov

010-212 21 40

Hudmottagningen
Höglandssjukhuset Nässjö

010-243 31 40

Hudmottagningen
Värnamo sjukhus

010-244 79 95

Uppdaterad: 2018-05-21
Åsa Pettersson, Hälsans vårdcentral 2 Jönköping, Vårdcentralerna Bra Liv