Region Jnkpings ln Fakta - allmänt kliniskt kunskapsstöd
plus.rjl.se/fakta

Aktinisk keratos

Du har av din läkare fått diagnosen aktinisk keratos. En aktinisk keratos är en ytlig cellförändring i huden, det är inte någon cancer. Däremot kan det vara ett tidigt förstadium till en form av hudcancer som kallas skivepitelcancer.

Sjukdomstecken

Aktinisk keratos brukar yttra sig som en rodnad, skrovlig, ibland fjällbelagd fläck. Vanligast är att dom finns i ansiktet, på öronen och hos den tunnhårige på hjässan. Handryggar är också en vanlig lokalisation.

Behandling

Den enklaste och vanligaste behandlingen är frysning med flytande kväve. En biverkan av denna är att det kan uppstå en ljus fläck där man fryst.

Om förändringarna är stora eller utbredda, kan en särskild krämbehandling eller ljusbehandlingsmetod användas.

Kontroller

Har man en gång drabbats av aktiniska keratoser löper man ökad risk att drabbas av fler, eftersom dom uppkommer p.g.a. den samlade mängden solljus som huden utsatts för. Om man tar till sig solskyddsråden nedan kommer man dock inte få lika mycket aktiniska keratoser som man skulle fått om man fortsatte utsätta sig mycket för solen.

Lindriga aktiniska keratoser, det vill säga ljust rodnade, tunna fläckar som inte ger symtom i form av ömhet eller sårbildning, behöver inte behandlas, utan det kan räcka med mjukgörande smörjning och solskydd. Skulle fläckarna dock bli ilsket röda, ömmande, sårbildande eller tjocka, så bör man söka sin vårdcentral för bedömning.

Solskydd

För att minska risken och takten med vilken nya liknande förändringar uppstår ska du tänka på att skydda dig från solen. Starkast är solen mitt på dagen mellan kl 11 och 15. Vistas gärna i skuggan. Använd också hatt som skyddar huvud och ansikte, samt kläder. Tätt vävda kläder skyddar bäst. Andra kroppsdelar får man komplettera med solkräm och solskyddsfaktor minst 30. Tänk på att solkrämen ska innehålla titandioxid och skydda såväl mot UVA och UVB. Stryk på riklig mängd och upprepa under dagen samt efter bad.

Mer information

Detta är en fördjupning till Hudtumörer

Ansvarig

Christina Sköldmark

Överläkare, hudkliniken
Länssjukhuset Ryhov

Vid frågor kontakta oss:

Hudkliniken
Länssjukhuset Ryhov

010-212 21 40

Hudmottagningen
Höglandssjukhuset Nässjö

010-243 31 40

Hudmottagningen
Värnamo sjukhus

010-244 79 95

Uppdaterad: 2018-05-21
Åsa Pettersson, Hälsans vårdcentral 2 Jönköping, Vårdcentralerna Bra Liv