Region Jnkpings ln Odontologiska Institutionen
plus.rjl.se/oi

Vanliga frågor och svar om hygienriktlinjer för tandvården

Här publiceras ett urval av de frågor av allmän karaktär som rör hygienriktlinjerna och metodbeskrivningarna inom tandvården. Ställ gärna din egen fråga i formuläret till höger.

Behandling av HIV patienter inom tandvården. Vad ska vi tänka på? Speciella rutiner?
Basala hygienrutiner gäller alltid. Slangstrumpa på sugslangen kan eventuellt användas och vid op används dubbla handskar.

Vilket diskmedel skall vi använda i Mieles diskdesinfektor? (Står inget spec. i Mieles bruksanvisning)
Ni kan använda Suma Med Super Lph.

I kompendiet sid. 13 står det: Fabrikssteriliserade engångsartiklar skall inte omsteriliseras.
Kan man omsterilisera om man packar om dem? Gäller engångssprutor.

Nej, då får du ett producentansvar och då gäller ett särskilt regelverk kring det. Använd dem som engångs…

Vi undrar lite om arbetsskydd typ, stödbandage, halskrage, handledsskydd och dylikt när det gäller rengörning av dessa.

Sådana skydd som ni funderar över tvättas så ofta det behövs (oftast varje dag). Det blir ett evigt tvättande av de där skydden vet jag av erfarenhet. Handledsskydden hamnar väl oftast under handsken, men de behöver ju tvättas oftare än andra skydd t.ex. halskragar och armbågsskydd. Alla de här skydden brukar dock endast rekommenderas handtvätt och i 40 grader.

Tidigare var det okej att efter det att instrumenten diskats i diskdesinfektorn doppades de i ytdesinfektionssprit om det vid efterkontrollen hittades smuts på instrumentet som ej avlägsnats. Efter "doppningen" betraktades  instrumentet som höggradigt rent igen. Är det fortfarande okej?

Nej, Diska om instrumentet (eller brickan) i nästa körning.

Har ni något tips  hur man kan torka rent vassa instrument, t.ex. depurationsinstrument, inne på behandlingsrummen direkt under/efter behandlingen för att undvika intorkning av blod m.m.?

Torka av dem med bomullsrulle, tork eller litet papper med sprit. Kan läggas i vanliga avfallet (brännbart). Efter behandling: spola av instrumenten med blästern över salivfontänen.

 

Har det gjorts några undersökningar vad gäller colgrip till hand- och vinkelstycken (även till handinstrument)? Kan man använda dem med gott samvete ur hygiensynpunkt eller bör de undvikas?. Hur är det med vibrationsskador?

På mikrobiologen i Göteborg under prof Gunnar Dahlén har gjorts studier på vinkelstycken med fastsatta Colgrip. Man har snittat upp colgripen efter disk i diskdesinfektor och det finns inga bakterier som växer. Vinkelstyckena går upp i 93 grader och då dör bakterierna. Samma sak gäller efter körning i DAC:en. När det sedan börjar se ofräscht ut på colgripen så är det dags att byta för den sakens skull, men inte för att det växer bakterier.

Vad gäller vibrationsskador så är olika former av colgrip det bästa vi kan ha.  Ni kan alltså lugnt och med tillförsikt fortsätta med colgrip, de är jättebra.

 

 

Ansvarig

Kent Wendelström
E-post:
Telefon: 036-32 53 01

Om du har frågor

Skriv din fråga och klicka på skicka.

Fråga

 
Uppdaterad: 2014-09-01
Terése Ljungdahl, Folktandvårdens kansli, Folktandvården