Område 1.
Tidigt upptäcka svårt sjuk -
och agera
Bakgrund och syfte
Att i tid fånga en försämring i tillståndet hos en patient, och adekvat agera på denna försämring, är ett kännetecken på god och säker sjukvård.
För att systematiskt identifiera potentiellt kritiskt sjuka patienter med objektiva kriterier ska därför varje vårdenheter ha rutiner och riktlinjer för att mäta och dokumentera vitala parametrar vid behov.
National Early Warning Score (NEWS) är framtaget av Royal College of Physicians i Storbritannien i syfte att vara ett hjälpmedel för bedömning av den vuxna patientens vitala funktioner. Det är det mest precisa och bäst validerade av de system som idag finns för att följa en patient över tid avseende vitala parametrar och risk för försämring.
Syftet med NEWS är att öka patientsäkerheten genom att standardisera bedömningen av patienters vitalparametrar, och därmed ge förutsättningar för ett effektivt akut omhändertagande varje gång en försämring inträffar.
Riktlinjer och styrande dokument
I detta fokusområde beskrivs arbetssätt och rutiner för att tidigt upptäcka svårt sjuka och agera.
Inom sluten vård används bedömning enligt NEWS2.
Ambulans och akutmottagning använder sig av triagering enligt- RETTS (regionens intranät)
PÅ sikt kommer primärvården att införa något av följande bedömningsrutiner i kombination med andra verktyg.
NEWS2-bedömning
Bedömning enligt NEWS2 hjälper dig att identifiera och varna när risken är stor att patientens tillstånd förvärras, och där förnyad läkarbedömning och tidigt insatta åtgärder minskar risken för ytterligare försämring. Tidig upptäckt av svikt i vitala funktioner och tidig bedömning av IVA-kompetens förbättrar patientens prognos påtagligt.
Vid NEWS-övervakning kontrolleras sex vitala parametrar:
- Andningsfrekvens
- Syremättnad
- Blodtryck
- Puls
- Medvetandgrad
- Temperatur
Skala "Syremättnad 2"
Det som skiljer skalorna "Syremättnad 2" från "Syremättnad 1" är att poäng ges för såväl en för låg som en för hög syremättnad.
"Syremättnad 2" används enbart på läkarordination och dessa patienter vårdas vanligen på lungmedicinska avdelningar och är mer sällsynta i övrigt.
När ska "Syremättnad 2" ordineras?
Puls/hjärtfrekvens
Pulsen räknas genom att känna på pulsen. Om patienten är uppkopplad så man ser den uppmätta hjärtfrekvensen, eller man räknar antal hjärtslag med stetoskop, ska istället det värdet användas. Vid t ex förmaksflimmer kan det vara så att vissa hjärtslag är så dåligt fyllda att de inte känns som en puls, medan det på EKS syns - och räknas - ett QRS-komplex. Det är orsaken till att det kan skilja i värde mellan puls och hjärtfrekvens. Men vanligtvis är pulsen dock helt tillförlitlig och samma som hjärtfrekvensen.
Medvetandegrad A-CVPU
I NEWS2 används den engelska medvetandegradsskalan A-CVPU där A=Alert vilket ger 0 poäng och CVPU=Confusion, Voice, Pain eller Unresponsive”, som alla ger 3 poäng.
Det är därför inte viktigt med detaljer i reaktioner för att bestämma NEWS-poängen. Antingen är patienten alert och får 0 poäng. Eller är patienten cerebralt påverkat med förvirring eller medvetandesänkning, vilket ger 3 poäng.
En medvetandesänkt eller medvetslös patient behöver förstås omedelbar bedömning och upptäcks knappast bara genom höga NEWS-poäng. Nytillkommen förvirring däremot är inte lika dramatiskt, men kan vara ett allvarligt symtom hos en tidigare alert och klar patient.
Orsaker till höga NEWS-poäng
Den vanligaste orsaken till påverkan i vitala parametrar är sepsis (hälften av fallen). Andra orsaker kan vara lungemboli, hjärtsvikt, arytmier, andningsinsufficiens, uremi, opiatpåverkan, dehydrering etc.
Vid 5 poäng eller mer hos patienter med befarad eller bekräftad infektion ska man alltid misstänka sepsis och agera snabbt!
Vilka patienter ska bedömas?
-
Före överflyttning av patient från akutmottagning till vårdavdelning
-
Vid ankomst till vårdavdelning
-
Före utskrivning från IVA/Uppvakningsavdelning
-
Inför utskrivning från sjukhuset
Läkarbedömning och IVA/MIG-konsultation vid höga poäng
Intuition/oro för patient trots låga poäng eller läkarbedömning
Urinproduktion/urinmätning
Hos följande patientgrupper kan NEWS-bedömningen behöva anpassas
- Patienter med känd låg saturation, t ex avancerad KOL-patient
- Äldre patienter
- Postoperativa patienter med epiduralbedövning
- Patienter i livets slutskede
- Gravida
- Barn under 16 år (ny sida)
Kontroller och åtgärder
Patienter som läggs in för infektion är högriskpatienter för att utveckla sepsis och kontrolleras x 3 (en gång varje arbetspass).
Buk-opererade patienter är högriskpatienter för komplikationer och kontrolleras x 3 (en gång varje arbetspass).
NEWS kontrolleras vid ankomst till avdelning på alla akuta inläggningar och på alla patienter som flyttas upp från OP/IVA, så man får ett utgångsvärde. Har patient flyttats upp från OP/IVA eller akuten, och man har färska värden därifrån, kan de användas som utgångsvärde och läggas in i journaltabell.
I följande tabell framgår hur ofta NEWS-kontroller ska tas, och vilka åtgärder som ska vidtas.
Sjuksköterskans ansvar angående NEWS
Patientansvarig läkares ansvar vid larm
IVA-läkarens ansvar vid konsultation om höga NEWS-poäng
Sepsis Larm
En patient med sepsis är svårt sjuk och har hög mortalitet. Hur svårt sjuk patienten blir beror på bakomliggande grundsjukdomar, immunstatus, ålder, sjukdomsduration och virulens hos aktuellt agens. Det är av yttersta vikt att patienten identifieras tidigt och att snabb behandling ges. Septisk chock betraktas som en medicinsk katastrof.
Sepsisdefinitioner och diagnoskodning
Lathund för bedömning av sepsis
Lathund ambulans och akutmottagning
Vårdadministratörer på akuten
Patientinformation
Fakta och råd om sepsis, 1177 Vårdguiden
Uppföljning
Punktprevalensmätning VP-kontroll slutenvård
Journalgranskning hjärtstopp
Antal hjärtstopp per år
Journalgranskning överflyttad patient avdelning till intensivvård
Utbildningar
Löf har en enkel och snabb webbutbildning för NEWS2. Observera att åtgärdskortet i utbildningen ser annorlunda ut, då vi utformat regionens kort utifrån lokala förutsättningar.
Aktiviteter och utbildningar (inom patientsäkerhet)
Tillbaka till startsidan
Kontakt
Referensgrupp
Kontaktpersoner för innehåll:
Terje Blomstrand,Chefläkare
Folkhälsa och sjukvård
Peter Nordlund, Överläkare
Operations- och intensivvårdskliniken
Länssjukhuset Ryhov
Piotr Krukar, Överläkare
Operations- och intensivvårdskliniken
Höglandssjukhuset Eksjö
Aktiviteter
Fickkort
Det inplastade fickkortet med fram och baksida kan beställas via Raindance (artikelnummer 91179100).
Mer information