Region Jnkpings ln Vårdval i Jönköpings län
plus.rjl.se/vardval

Vilka är dina intryck av posterutställningen med 52 förbättringsarbeten?

I Utvecklingskraft primärvårds posterutställningen fördelades deltagarna i sju grupper för att ta del av några av de totalt 52 förbättringsarbeten som presenterades.

Utvecklingsrkraft gruppbild

De fick lära om varandras förbättringsarbeten, från vänster, Göran Runesson, verksamhetschef Nässjö vårdcentral, Solweig Jonsson, verksamhetschef Skillingaryds vårdcentral, Gullvi Almgren, verksamhetschef, Landsbro vårdcentral, Helena Gustafsson, arbetsterapeut, Specialistläkargruppen, Birgitta Widestadh, verksamhetschef Sävsjö vårdcentral samt Helena Strandgren, undersköterska Tranås vårdcentral. Foto: Mikael Bergström

Göran Runesson, verksamhetschef Nässjö vårdcentral:
– Jätteintressant att höra om andras arbeten. Man tar de bästa delarna och går hem och plagierar dem. Blodtryckskontroller i hemmet i stället för på vårdcentral är ett exempel.

Solweig Jonsson, verksamhetschef Skillingaryds vårdcentral:
  Jätteintressant. Man får plocka guldkornen, till exempel hur man arbetar med tillgängligheten och teamarbete på olika håll.

Gullvi Almgren, verksamhetschef, Landsbro vårdcentral:
– Över förväntan. Det finns mycket nyttigheter att ta del av. Att få tips om bättre tillgänglighet är nog det främsta.

Helena Gustafsson, arbetsterapeut, Specialistläkargruppen:
– Det finns jättemycket som vi alla kan bli bättre på. Vi har nog samma problem och det är jättebra att vi delar med oss. För oss som tidigare arbetat i Landstinget är det en stor omställning och utmaning att nu få göra allt själv. Det var mer ”skyddat” i Landstinget.

Birgitta Widestadh, verksamhetschef Sävsjö vårdcentral:
– Det ger många nya infallsvinklar. Hälsans Rum till exempel, ger mig idéer om hur vi ska kunna få patienterna att göra livstilstest själva, och sedan be oss om kontakt när de vill.

Helena Strandgren, undersköterska Tranås vårdcentral:
– Jätteroligt. Man träffar nya människor och byter adresser. Vi har utvecklat vårt sårteam sedan 2006, nu hjälper vi gärna dem som vill starta sårmottagning. Själv ska jag direkt hem och ställa fram två röda brevkorgar, som man gjort på Nässjö vårdcentral. Läkarna vill ha hjälp med många olika saker. Om de kan lägga journalhuvudena tillsammans med en anteckning i brevkorgen blir det mer strukturerat, bättre sekretess och man riskerar inte att glömma något.

Christina Petersson och Hanna Östlin, distriktssköterskor, Aroma vårdcentral:
– Intressant att lyssna på de andras arbeten. Den hemblodtrycksmätning som Rosenhälsan berättade om var intressant, liksom att höra hur andra har gjort med bland annat bensår och livsstilsfrågor. Dagen ger nog mer än vad vi hade trott från början.

Mikael Bergström
 

Utvecklingskraft primärvård

Utvecklingskraft primärvård 14 december 2011 arrangerades av vårdvalsenheten på Landstingets kansli och Qulturum. Här kan du läsa mer:

Uppdaterad: 2014-01-02
Jenny Abrahamsson, Sävsjö vårdcentral, Vårdcentralerna Bra Liv