Region Jnkpings ln Futurum - akademin för hälsa och vård
plus.rjl.se/futurum

Studie i Jönköping visar – fler kan få tandimplantat 

Christer Slotte. Foto: Johan WernerChrister Slotte, specialisttandläkare på Odontologiska Institutionen i Jönköping, har lyckats fästa tandimplantat med kortare skruvar än vad som har gjorts tidigare i världen.

Implantatskruvarna är bara fyra millimeter långa mot normalt 10–13 millimeter.
– Hittills är resultatet fantastiskt – över förväntan. Vi leder ligan när det gäller kortaste skruvarna, säger Christer Slotte.
Förra året publicerades en tvåårsuppföljning av studien i tidskriften Clinical Implant Dentistry and Related Research. Den omfattar 24 patienter. Studien har gjorts av Christer Slotte tillsammans med forskare och kolleger vid universitetet i Bergen och sjukhusen i Borås, Halmstad och Gävle.

– Femårsuppföljningen som är på gång är lovande. Hos 20 patienter fungerar implantaten fortfarande tillfredsställande och patienterna har inga infektioner, säger Christer Slotte. Tre patienter har förlorat sammanlagt fem implantat, men har kunnat behålla sina brokonstruktioner.

Cancerpatienter

Vilka patienter kommer att ha nytta av resultaten?
– Patienter som har för lite ben i underkäken eller har förlorat mycket ben på grund av sjukdom, exempelvis cancer, svarar Christer Slotte. Även patienter som saknar tandanlag och de som vi tidigare har tvingats säga nej till för att käkbenet varit otillräckligt kan erbjudas behandling.
– För tandläkare med stor erfarenhet av implantatoperationer tror jag studien har stort värde. Det är inte ovanligt med låg höjd på käkbenet och dessutom finns det viktiga kärl- nervsträngar i underkäken som inte får skadas i samband med operationen. Den risken minskar med kortare implantatskruvar.

Smärtsamma och dyra alternativ

Korta implantat är att föredra jämfört med andra metoder för att bygga upp ben, där tandläkaren kan fästa normallånga tandimplantat. För en duktig operatör är det ett relativt enkelt ingrepp trots att det gäller att borra upp för fyra millimeters implantat som ska fästas i ett ben som kanske bara har fem millimeters höjd.
Alternativen är smärtsammare och dyrare för patienten. Slutresultatet kan vara svårt att förutsäga. Ibland tar man ben från höften på patienten för att bygga upp käkbenet så att implantaten kan fästa. Risken finns att mjukvävnaderna runt det transplanterade käkbenet spricker upp, med stor risk för infektioner och förlust av ben.
– För våra korta implantat räcker det med ett ingrepp, läkningstiden är kortare och som studien visar är resultaten bra på lång sikt, säger Christer Slotte.
Orsaken till att korta implantat håller lika bra som längre är att den hårda yttre delen av käkbenet är viktigast för att hålla fast implantatet. Den inre delen av benet består av tunnare benlameller och mjuk märg. Jämför styckdetaljen märgpipa i köttdisken!
Olle Hall
 

Basfakta studien

24 patienter med korta implantatskruvar har följts upp under två år. Medelåldern var 64 år. Tio av patienterna kommer från Jönköping och Nässjö.

92,3 procent av implantaten är stabila efter två år. Normalt är tandimplantaten ungefär tio millimeter långa. Det finns en tidigare studie med skruvar som är 6–8,5 millimeter långa. Där var andelen stabila implantat efter två år 93,8 procent, bara aningen högre än i studien av Christer Slotte och medarbetare.

Patienterna är mycket nöjda med resultatet. 23 patienter svarade utmärkt om hur implantatet fungerade, en svarade bra.

En positiv bieffekt är att patienterna sköter munhygienen bättre än de gjorde innan studien.

Slotte C, Grønningsaeter A, Halmøy AM, Öhrnell LO, Stroh G, Isaksson S, Johansson LÅ, Mordenfeld A, Eklund J, Embring J Four-Millimeter Implants Supporting Fixed Partial Dental Prostheses in the Severely Resorbed Posterior Mandible: Two-Year Results
Clin Implant Dent Relat Res. 2011 May 20. doi: 10.1111/j.1708-8208.2011.00346.x. [Epub ahead of print]

 

 

Uppdaterad: 2012-06-14
Olov Hall, Kommunikationsavdelningen, RLK o Verksamhetsnära funktion