Region Jnkpings ln Fakta - allmänt kliniskt kunskapsstöd
plus.rjl.se/fakta

Solskydd och egenkontroll

För att minska risken för och takten med vilken hudtumörer eller förstadier till dem uppstår ska du tänka på att skydda dig från solen.

Solfakta

 • Solljus innehåller ultraviolett strålning som är huvudsakliga orsaken till hudcancer.
 • Det är särskilt viktigt att skydda barn från solen, barn under 1 år ska inte alls vistas i solen.
 • Solen har starkare effekt på höga berg och i länder närmare ekvatorn.
 • Snö, vatten och sand reflekterar solljusets ultravioletta strålar och ökar risken för solskador.
 • Ultraviolett ljus tränger igenom moln och vatten och kan därför orsaka solskador även en mulen dag.
 • Solande i solarium är också skadligt för huden och  påskyndar hudens åldrande. Solariebrunhet skyddar inte mot solens skadliga effekter. Nya rön visar att solariesolande ökar risken att få såväl malignt melanom som skivepitelcancer. Hudens immunförsvar skadas också av solarieanvändning.
 • UV-ljus stimulerar D-vitaminproduktion i huden.
  För en ljushyad person räcker 10 - 15 min sommarsol på ansiktet och armarna för att täcka dagsbehovet. Eftersom solen är alltför svag vintertid i Sverige för att stimulera tillräcklig D-vitaminproduktion har man valt att tillsätta D-vitamin i viss mat, såsom lätta mejeriprodukter och margarin.
 • UV-ljuset stimulerar även pigmentproduktionen i huden, vilket bidrar till vårt naturliga solskydd. Olika inidvider har olika förmåga att bilda pigment, vi har olika hudtyper (se nedan).

Hudtyper

Hudtyp 1

Har ofta mycket ljus och känslig hud, fräknar och blont eller ljusrött hår. Den som har hudtyp 1 blir aldrig eller mycket sällan brun. Bör inte sola alls, då man inte bildar något skyddande pigment.

Hudtyp 2

Har ljus hud och blont eller mellanblont hår. Ibland lite fräknar. Men även den som är mörkblond kan tillhöra hudtyp 2, så låt dig inte luras av att du kanske har lite mörkare hår.
Den som har hudtyp 2 brukar få lite färg och kan kanske till och med bli lite brun under sommaren. Men låt det ta tid! Skydda dig med kläder, något på huvudet och solglasögon.

Hudtyp 3

Du blir röd ibland men har lätt för att få färg och blir alltid brun efter ett tag. Din hud tål solen ganska bra men var försiktig innan huden vant sig. 20-30 minuter i solen kan räcka för att oskyddad hud blir röd, trots att du tillhör typ 3.
Oavsett var du befinner dig, om huden är ovan vid solen, så börjar med korta stunder om du vill sola säkert.

Hudtyp 4

Om du har den här hudtypen blir du sällan eller aldrig bränd. Du har ett naturligt bra solskydd och din hud tål ganska mycket sol. Men även din hud behöver skyddas i början av säsongen innan huden vant sig eller om du befinner dig där solen är mycket stark.

Solskydd

 • Undvik solen mitt på dagen mellan kl 11 och 15 när den är som starkast.
 • Vistas gärna i skuggan men tänk på att även där kan du utsättas för upp till hälften av solens UV-strålning.
 • Använd hatt med brätte, kläder och solglasögon. Tätt vävda kläder skyddar bäst.
 • Använd solskyddskräm med hög faktor, minst 30, där kläderna inte skyddar. Välj en kräm som skyddar mot både UVA och UVB. Stryk på riklig mängd och upprepa under dagen samt efter bad.
 • Du bör skydda dig extra noga i öppna landskap, såsom på havet, golfbanan, stranden eller fjället. En stor del av UV-strålningen träffar oss indirekt.
 • Sola inte solarium (se under solfakta).

Egenkontroll

Det är viktigt att du regelbundet ser över din hud. Lär dig att känna igen form, färg och storlek på dina hudförändringar.  Upptäcker du att något ändrar sig kontakta vården för rådgivning. Det kan exempelvis vara ett sår som inte vill läka. Ett ”födelsemärke” (nevus) som ändrar utseende, växer, blir mörkare eller utvecklar oregelbundna kanter bör också undersökas. Var även uppmärksam på nya pigmentförändringar som växer hastigt och ser annorlunda ut jämfört med dina övriga.

Mer information

Detta är en fördjupning till Hudtumörer

Vid frågor kontakta oss

Hudkliniken

Länssjukhuset Ryhov

010-242 21 40

Hudmottagningen

Höglandssjukhuset Nässjö

010-243 31 40

Hudmottagningen

Värnamo sjukhus

010-244 79 95

 

Uppdaterad: 2018-05-21
Åsa Pettersson, Hälsans vårdcentral 2 Jönköping, Vårdcentralerna Bra Liv