Region Jnkpings ln Fakta - allmänt kliniskt kunskapsstöd
plus.rjl.se/fakta

Dysplastiskt nevus

Du har av din läkare fått diagnosen dysplastiskt nevus. Nevus betyder födelsemärke och i vardagligt tal kallas leverfläckar födelsemärken även om de inte varit synliga från födelsen.

Ett dysplastiskt nevus  är en variant av en normal leverfläck. Cirka 10-15% av befolkningen i Sverige har dysplastiska födelsemärken och varje person kan antingen ha ett eller flera. Vissa personer kan ha uppemot ett hundratal.

Vad är ett dysplastiskt nevus?

Ett dysplastiskt födelsemärke är oftast 5 mm eller större, det är flerfärgat (mörkbrunt/ljusbrunt/rosa/rött), oskarpt avgränsat mot omgivande hud och ofta oregelbundet i formen. Vanligen ligger de i hudens plan, men ibland är de upphöjda centralt.

Redan ett dysplastiskt nevus ökar risken för melanom ett par gånger och fler än tio ökar risken tiofaldigt.

Sola försiktigt

Hos dem som har dysplastiska födelsemärken och själva drabbats av malignt melanom eller har släktingar med malignt melanom har man sett att dysplastiska födelsemärken kan utvecklas till malignt melanom. Eftersom UV-strålning, framförallt genom solbrännskador, är en riskfaktor för utveckling av malignt melanom är det extra viktigt att skydda sig i solen om man har dysplastiska födelsemärken. Starkast är solen mitt på dagen mellan klockan 11 och 15. Vistas gärna i skuggan. Använd också hatt och kläder. Tätt vävda kläder skyddar bäst. Andra kroppsdelar får man komplettera med solkräm och solskyddsfaktor minst 30. Tänk på att solkrämen skall innehålla titandioxid. Stryk på riklig mängd och upprepa under dagen samt efter bad.

Kontakt

Har man dysplastiska födelsemärken bör man regelbundet kontrollera sin hud. Lär dig känna igen form, färg och storlek på dina hudförändringar. Ett "födelsemärke" (nevus) som ändrar utseende, växer, blir mörkare eller utvecklar oregelbundna kanter bör undersökas av en läkare.

Mer information

Detta är en fördjupning till Hudtumörer

Ansvarig

Christina Sköldmark

Överläkare, hudkliniken
Länssjukhuset Ryhov

Vid frågor kontakta oss:

Hudkliniken
Länssjukhuset Ryhov

010-212 21 40

Hudmottagningen
Höglandssjukhuset Nässjö

010-243 31 40

Hudmottagningen
Värnamo sjukhus

010-244 79 95

Uppdaterad: 2018-05-21
Åsa Pettersson, Hälsans vårdcentral 2 Jönköping, Vårdcentralerna Bra Liv