Region Jnkpings ln Fakta - allmänt kliniskt kunskapsstöd
plus.rjl.se/fakta

Skivepitelcancer i huden

Du har av din läkare fått diagnosen skivepitelcancer. Detta är en hudcancer som oftast uppstår i solskadad hud. Personer som vistas mycket utomhus under många år, till exempel jordbrukare och yrkesfiskare löper därför större risk att drabbas än personer som vanligen vistas inomhus. Huvudsakligen drabbar skivepitelcancer äldre individer och är något vanligare hos män än hos kvinnor.

Ljushyade personer med blond eller röd hårfärg och blå eller grön ögonfärg har större risk att drabbas jämfört med mörkhyade individer. Vanliga hudområden som drabbas är ansikte, läppar och ytteröron men det kan även uppstå på andra hudområden.

Symtom på skivepitelcancer kan vara en rodnad, fjällande fläck eller knuta i huden. Det kan också vara ett sår som inte läker.

Behandlingen innebär att tumören skärs bort i lokalbedövning och skickas sedan för mikroskopisk undersökning. 95% botas med denna operation.

Kontroller

Det finns en liten risk att cancern återkommer eller sprider sig med dottersvulster. Denna risk är störst om tumören är stor, sitter på läppar, öron eller i sår, eller om cancercellerna har ett mycket avvikande utseende vid undersökning i mikroskop.
I dessa fall brukar vi göra kontrollundersökningar var 6:e månad i två år, övriga behöver inte kontrolleras.

Solskydd

För att minska risken för att nya liknande hudtumörer uppstår i framtiden ska du tänka på att skydda dig från solen. Starkast är solen mitt på dagen mellan kl 11 och 15. Vistas då gärna i skuggan. Använda också hatt och kläder. Tätt vävda kläder skyddar bäst. Andra kroppsdelar får man komplettera med solkräm med solskyddsfaktor på minst 30. Tänk på att solkrämen skall innehålla titanoxid. Stryk på riklig mängd och upprepa under dagen samt efter bad.

Mer information

Detta är en fördjupning till Hudtumörer

Ansvarig

Christina Sköldmark

Överläkare, hudkliniken
Länssjukhuset Ryhov

Vid frågor kontakta oss:

Hudkliniken
Länssjukhuset Ryhov

010-242 21 40

Hudmottagningen
Höglandssjukhuset Nässjö

010-243 31 40

Hudmottagningen
Värnamo sjukhus

010-244 79 95

Uppdaterad: 2020-11-11
Åsa Pettersson, Bra Liv Hälsan 2 vårdcentral, Vårdcentralerna Bra Liv