Region Jnkpings ln Fakta - allmänt kliniskt kunskapsstöd
plus.rjl.se/fakta

Loppor och löss

Loppor

Fågel-, hund- och kattloppor (finns även andra loppsorter) är vanligast vår och höst. Kan komma in i hemmet via kontakt med värddjur. Larverna lever i mattor, springor och lopporna hoppar sedan tillbaka till värddjuret. Dessa loppor lever inte hela livscykeln hos människa. De kan överleva någon månad men inte föröka sig på människa.

Människoloppor, som har människa som värddjur för hela sin livscykel, är mycket ovanligt i Sverige. Förekommer framförallt i mindre utvecklade länder. Människoloppor kan vara vektor för tyfus och pest.

Löss

Huvudlöss, är 2–4 mm stora, smutsgula, närmast genomskinliga och när lusen har intagit en blodmåltid får den en mörkröd färg. Gnetter-ägg ter sig som millimeterstora, gråvita, hårda korn på hårbasen och kan vara lättare att upptäcka än lössen. Sprids så gott som alltid via huvud-mot-huvud-kontakt. Huvudlöss är inte ett tecken på dålig hygien!

Kropps-/klädlöss är ovanligt i Sverige. Lössen lever i kläder som tvättas sällan och hos personer med eftersatt hygien.

Flatlöss ses idag mer sällan i takt med vanligare rakning av kroppsbehåring. De sitter i pubisregionen men kan också förekomma i skägg, armhålor, ögonbryn och ögonfransar. Spridning genom sexuella kontakter. Överväg annan STI.

Vägglöss (ingen äkta lus utan en skinnbagge) gömmer sig i springor i väggar, golv, sängar och bakom lösa tapeter. Suger blod framförallt nattetid, tål långvarig svält.

Mer information

Detta är en fördjupning till Lus- och loppbett

Uppdaterad: 2020-09-23
Åsa Pettersson, Bra Liv Hälsan 2 vårdcentral, Vårdcentralerna Bra Liv