Region Jnkpings ln Region Plus
plus.rjl.se för vårdpersonal, samverkanspartners m.fl.

Riktlinjer för förskrivning av läkemedel som kan köpas receptfritt

Syftet med riktlinjerna är att ge stöd till förskrivare i Region Jönköpings län i valet mellan att förskriva läkemedel på recept eller att hänvisa patienten till apotek för egenvård.

Recept bör inte utfärdas vid sjukdomstillstånd av egenvårdskaraktär som beräknas gå över inom fyra veckor med receptfri medicinering. Detta inkluderar kortvarig pollenallergi, kortvariga smärttillstånd, tillfälliga dyspeptiska besvär och tillfälliga förstoppningsbesvär.

Egenvård med receptfria produkter gäller vid längre tillstånd av torr hud/torra ögon/torra slemhinnor, inklusive i underlivet, som inte har sjukdom som orsak. Torrhet som beror på naturligt åldrande anses inte vara sjukdom. Vid sjukdomsrelaterade komplikationer kan receptförskrivning övervägas.

Riktlinjerna gäller även barn. Förmånen ”Kostnadsfria läkemedel för barn” från januari 2016 är inte skäl för att välja recept framför egenvård.

Som stöd för rekommendation kan förskrivare använda en förteckning över receptfria läkemedel framtagen av Läkemedelskommittén i Kalmar län, men tänk på att:

  • Förteckningen inte innehåller alla godkända receptfria preparat. Detta är ett urval baserat på medicinskt behov och klinisk erfarenhet. Förteckningen kan framför allt användas vid telefonrådgivning.
  • Alla apotek säljer inte alla produkter. Vissa produkter kan även finnas i dagligvaruhandeln.
  • En del läkemedel tas ut ur högkostnadsskyddet. Vid eventuell förskrivning på recept, kontrollera om produkten ingår i läkemedelsförmånen.
  • Enstaka produkter i förteckningen är inte klassade som läkemedel, och går därför inte att förskriva på recept.
  • Det kan vara stora prisskillnader mellan medicinskt likvärdiga receptfria läkemedel. Rekommendera patienten att fråga på apoteket efter det billigaste alternativet.

Receptfria läkemedel, Läkemedelskommittén i Kalmar län (nytt fönster)

Fastställt

Riktlinjerna fastställdes av Läkemedelskommittén 18 maj 2016.

Ansvarig

Mårten Lindström
Läkemedelskommitténs ordförande
010-242 41 91

 

Uppdaterad: 2018-09-27
Lars Abrahamsson, Folkhälsa och sjukvård, RLK o Verksamhetsnära funktion