Region Jnkpings ln Hälsocafé
plus.rjl.se/halsocafe

Erfarenheter från deltagarna - Marie Winald Karlström

Patrik Blomqvist, Levande bibliotek

Jag har, de senaste 24 åren, haft stor anledning att fundera över bemötande, främst inom vården. Min son föddes med Downs syndrom, ett komplicerat hjärtfel samt flera andra diagnoser 1995.  
Under hela hans liv har jag föreläst om patientperspektivet i olika sammanhang eftersom patientperspektivet sällan har aktualiserats. För mig är det oerhört viktigt att ha en god dialog med vården eftersom ingenting är självklart vad gäller min son. På grund av hjärtfelet måste allt övervägas ytterst noga, både vad gäller mediciner och behandlingar.

2016 hörde jag av mig till vården igen, vilket jag ofta gjort under åren, och plötsligt var det rätt timing. Sedan dess är jag med i Levande bibliotek och delar med mig av både anhörig-samt patientperspektivet.
Som en bok i Levande bibliotek har jag verkligen fått möjlighet att vara med och utveckla vården. Jag har deltagit i många olika sammanhang där jag fått ge mitt perspektiv, vilket har medfört en större förståelse från medarbetare inom vården. Jag ser oss som kollegor. Som exempel kan nämnas att jag föreläst i olika utbildningar, både på gymnasienivå och högskola. Jag deltar som patientrepresentant vid nationella och internationella kongresser, finns i ST-läkarutbildningar både inom och utom regionen. Jag får vara med och påverka och hjälpa vården framåt, i mindre och större projekt. Detta är exakt vad jag alltid velat göra.
Om du funderar på att gå med i Levande bibliotek, så kan jag bara säga: ”Gör det!” Våga pröva. Du avgör själv hur ofta du vill bli utlånad. Du får möjlighet att träffa andra patientrepresentanter som tänker som du och du stärks när du ser att det går att påverka vården. Nu finns en stor vilja att lyssna in patientens erfarenheter och att lära sig av dem.

Genom att delge vården ditt perspektiv kommer du också att lära dig mycket om hur vården tänker, så att du bättre kan möta vårdens utmaningar. Vi har ju alla samma mål: en bra vård som fungerar både för medarbetarna och för personen som söker vård. Genom Levande bibliotek blir dialogen och vägen framåt möjlig.

/Marie Winald Karlström, alias ”Modiga Mia”

Uppdaterad: 2020-02-05
Pär Kaverén, Qulturum, RLK o Verksamhetsnära funktion