Region Jnkpings ln Odontologiska Institutionen
plus.rjl.se/oi
2019-10-08 15.45

OI-specialist forskar om Nobelprisprotein

Nobelpriset i medicin delas i år ut för grundläggande forskning om hur celler anpassar sig efter syretillgång - bland annat proteinkomplexet HIF-1A. Samma protein har Shariel Sayardoust, övertandläkare och specialist inom parodontologi vid Odontologiska Institutionen (OI), studerat i sin forskning.

Shariel Sayardoust och proteinet HIF-1alpha.

Årets Nobelpris i medicin gick till de tre läkarna William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza. De har studerat proteinet HIF-1α och hur det gör i princip gör att alla celler i kroppen får tillförsel av syre.

Proteinet spelade stor roll vid tandlossning

Shariel Sayardoust, övertandläkare och specialist inom parodontologi vid OI, har själv studerat proteinet i sin forskning. I sin doktorsavhandling från 2017 studerade hon hur olika tandimplantatytor påverkar benförlusten och läkningsprocessen hos rökare med stor risk för tandlossning. HIF-1α visade sig spela en stor roll i den processen.

– Vi upptäckte att HIF-1α har en skyddande inverkan i överkäken. Benförlusten var mindre hos de patienter som hade en hög grad av proteinet i käkbenet när implantaten opererades in. Det sambandet har aldrig tidigare visats inom forskningen, berättar Shariel Sayardoust.

Identifiera riskpatienter

Att just HIF-1α har en huvudroll i årets medicinska Nobelpris tycker Shariel är spännande och ser fram mot vad den fortsatta forskningen kring proteinet kan innebära.

– Det är något tidigt att dra för stora slutsatser men i framtiden skulle man kanske kunna om en patient ligger i riskzonen för tandlossning genom att ta reda på hur mycket eller lite av HIF-proteinet som finns i käkbenet.

Läs mer om Shariel Sayardousts forskning här: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cid.12514

Uppdaterad: 2019-10-08
Daniel Windre, Folktandvårdens ledningsstab, Folktandvården