Region Jnkpings ln Smittskydd och vårdhygien
plus.rjl.se/smittskydd
2019-02-15 11.59

Nyhetsbrev från Smittskydd Vårdhygien

Vab-ruari är i full gång och förutom influensa och RS-virus påminner vi återigen om mässling - en sjukdom vi faktiskt var på väg att utrota, men som nu ökar kraftigt.

Mässling

Under 2018 slogs ett dystert rekord då fler än 82 000 personer drabbades av mässling i Europa, vilket är 15 gånger fler än 2016, och 72 personer avled av infektionen. Värst drabbade var Frankrike, Italien och Grekland, men fall rapporterades från så gott som alla europeiska länder inklusive 38 fall från Sverige. Detta beror enbart på en bristande vaccinationstäckning. Den genomsnittliga vaccinationsgraden i Europa är runt 90 %, men immuniteten är inte jämt fördelad utan det finns områden med betydligt lägre nivå av skydd där denna mycket smittsamma sjukdom snabbt kan spridas. Sverige är ett av endast fyra länder som når upp i den täckningsgrad (>95 %) som krävs för att mässling inte skall kunna få fäste i befolkningen. Trots det får varje utlandssmittat fall stora konsekvenser även hos oss och riskerar att ge upphov till fler fall.

Det är alltså viktigt att se över sitt skydd mot mässling inför utlandsresa, även inom Europa. Just nu pågår exempelvis ett mässlingsutbrott i franska alperna (Val Thorens) och så här i sportlovstider finns det en hel del svenska resenärer där.

https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/images/EMMO_Rates_Last12Months_MEAS_8.png

Läs mer om mässling i franska alperna på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Mer om mässling i Europa finns på WHO's hemsida.

Information om mässlingsvaccination hittar du på Smittskydd Vårdhygiens hemsida.

Veckorapporter

Det var lika många fall av influensa vecka 5 och 6, men ännu är det för tidigt att säga om toppen är nådd.

 

Uppdaterad: 2019-02-15
Josefin Olsson, Folkhälsa och sjukvård, RLK o Verksamhetsnära funktion