Region Jnkpings ln Smittskydd och vårdhygien
plus.rjl.se/smittskydd
2019-09-19 13.18

Nyhetsbrev från Smittskydd Vårdhygien

Veckans nyhetsbrev innehåller lite olika nyheter om vaccinationer.

HPV

Som ni säkert sett i nyheterna så meddelade regeringen igår att HPV-vaccination av pojkar skall införas från hösten 2020. En väldigt positiv nyhet som kommer att ge ett förbättrat skydd för både flickor och pojkar och förebygga ca 120 cancerfall per år.

Rotavirus

Från och med september ingår vaccin mot rotavirus i det nationella barnvaccinationsprogrammet. Vi märker inte så mycket av det här, eftersom vaccinet erbjudits ända sedan 2014 i Jönköpings län, men nu får alla svenska barn möjlighet till samma skydd. Uppföljningar visar att vaccinet ger ett effektivt skydd och antalet inläggningar för magsjuka har minskat kraftigt sedan rotavirusvaccination infördes.

Mässling, påssjuka, röda hund (MPR)

En annan nyhet från september är att alla vaccin inom barnvaccinationsprogrammet nu upphandlas nationellt. Ett av de viktigaste syftena med detta var att skapa reservlager som skyddar mot vaccinbrist. Därför är det förstås extra tråkigt att det redan nu uppstått brist på båda typerna av MPR-vaccin. Att detta har kunnat ske beror på att reservlagren ännu inte hunnit byggas upp då avtalet gav producenterna fyra månader på sig att göra detta. Förhoppningsvis blir bristen kortvarig då nya doser förväntas komma in i slutet av september och början av oktober.

Äldrevaccinationspaket

I en notis i PRO-tidningen skrevs här om veckan att Jönköping infört ett äldrevaccinationspaket med bältrosvaccin, vilket har lett till många frågor från invånarna. Det finns ett politiskt beslut i Regionen att äldrevaccinationspaket skall införas här, men finansieringen är ännu inte godkänd och i nuläget erbjuds inte något sådant paket. Förhoppningsvis kan vi komma närmare en lösning i den här frågan när Folkhälsomyndigheten senare i höst presenterar sin utredning och hälsoekonomiska beräkning av vattkopps- och bältrosvaccination.

Uppdaterad: 2019-09-19
Josefin Olsson, Folkhälsa och sjukvård, RLK o Verksamhetsnära funktion