Region Jnkpings ln Hälsocafé
plus.rjl.se/halsocafe
2021-03-17 10.27

Recept från Margareta

Linsfröknäcke, gott och enkelt.

Enkelt recept på gott Fröknäcke
Fröknäcke, nyttigt och enkelt

Under måndagens On-line fika visade Margareta Andersson exempel på ett gott och enkelt fröknäcke. Här kommer receptet.

Rött linsknäcke 1 plåt

Ett nötigt, sprött och krispigt lite annorlunda fröknäcke.

3/4 dl röda linser, torkade

0,5 dl linfrö

1,5 dl pumpakärnor (det går fint att ta hälften solroskärnor)

1,5 msk fiberhusk

3/4 tsk salt

0,5 tsk chiliflakes

1 tsk fänkål

1 msk oliv- eller rapsolja

2 dl kokande vatten

ev. flingsalt att strö över

1. Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten.

2. Sätt ugnen på 175°C.

3. Häll av vattnet och skölj linserna och låt de rinna av väl.

4. Blanda alla torra ingredienser och rör ner linserna.

5. Tillsätt olja och vatten och rör ihop.

6. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg degen på pappret. Lägg ett

bakplåtspapper över och kavla ut degen tunt.

7. Strö eventuellt över lite flingsalt.

8. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter eller tills knäcket är

knaprigt.

9. Låt svalna på galler. Bryt i bitar.

Uppdaterad: 2021-03-17
Margareta Målevik, Qulturum, RLK o Verksamhetsnära funktion